Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας: Σταματά προσωρινά τον μοριακό έλεγχο για τον κορονοϊό

Την πραγματοποίηση του μοριακού ελέγχου του Covid-19 δεν θα πραγματοποιεί πλέον το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το σημαντικότερο κέντρο διεξαγωγής τεστ για τον κορονοϊό, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωσή του «δεν δύναται» να συνεχίσει τη διενέργεια ελέγχων παρά την κρίσιμη χρονική στιγμή κατά την οποία καταγράφεται σημαντική εξάπλωση της νόσου.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ειδικότερα, ενημέρωσε από χθες Τρίτη, πως εξαιτίας «της αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Ως εκ τούτου, το ΕΚΕΑ «δεν δύναται να πραγματοποιεί το Μοριακό Έλεγχο του Covid-19».

Το γεγονός λαμβάνει χώρα αυτό το διάστημα που η ανάγκη για διεξαγωγή τεστ είναι τεράστια σε όλο τον πληθυσμό, αφού τον Αύγουστο, τα κρούσματα σημείωσαν μεγάλη άνοδο, παρουσιάζοντας εξάπλωση στα αστικά κέντρα και διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα.

Καταγγελία από τους νοσοκομειακούς γιατρούς Πειραιά

Το ζήτημα σχολίασε η Ένωση  Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων ότι τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού. 

Η Ένωση επισημαίνει πως είναι ντροπή να χαρακτηρίζεται ως αλόγιστη χρήση η ανάγκη για μαζικά τεστ κορονοϊού, επισημαίνει ότι εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων ελέγχων στα νοσοκομεία της χώρας και υπογραμμίζει πως «τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη των ιδιωτικών κέντρων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εξέδωσε εντολή προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (1/9ου) να μην στέλνουν προς το ΕΚΕΑ δείγματα για test κορονοϊού, γιατί το κέντρο «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές των Υγειονομικών Περιφερειών, διότι λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων, ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων από το ΕΚΕΑ». Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά test. Είναι ΝΤΡΟΠΗ! Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων test! Τα δείγματα παραμένουν στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση στον Ευαγγελισμό 160 δειγμάτων, στο δε Σωτηρία 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Που θα γίνονται τα test;
Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;

Δεν θα γίνονται καθόλου;

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.
• Τώρα ανάπτυξη Π.Φ.Υ.
• Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ
• Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων
• Δωρεάν test για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό.

Πότε περιμένουν να το κάνουν; Όταν φουντώσει κι΄άλλο η πανδημία; Έχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;

Μαίρη Αγρογιάννη Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Γιώργος Σιδέρης Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ & Γεν. Συμ. ΟΕΝΓΕ
Ηλίας Σιώρας Γραμματέας ΕΙΝΑΠ

Ξανθός: ανικανότητα βλάπτει σοβαρά την δημόσια υγεία

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μέσα από δήλωσή του σχετικά με το θέμα αναφέρει πως το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του, τονίζοντας παράλληλα ότι η διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας δεν μπορούν να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

Την ώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και αυξάνονται καθημερινά οι ανάγκες διαγνωστικών τεστ στη χώρα,  το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το μεγαλύτερο δημόσιο εργαστήριο που διενεργεί αξιόπιστα και με χαμηλό κόστος μοριακές εξετάσεις για covid-19, δηλώνει επισήμως την αδυναμία του να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και μάλιστα με την εξωφρενική αιτιολόγηση  ότι υπήρξε «αλόγιστη χρήση εξετάσεων»!

Δηλαδή, μας λέει ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ που έχει ορίσει η κυβέρνηση, ότι τα δείγματα που  αποστέλλονται από τα δημόσια νοσοκομεία και τα συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι περιττά και γίνονται χωρίς λόγο!  Είναι προφανές ότι  δεν μπορούν, η  Διοίκηση του ΕΚΕΑ και το Υπουργείο Υγείας, να διασφαλίσουν την προμήθεια αντιδραστηρίων στην αιχμή της πανδημίας στη χώρα και ότι αδυνατούν να καλύψουν τις απαιτήσεις της ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω διευρυμένου testing για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Αυτή η ανικανότητα όμως …βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία.

Η απάντηση του Υπουργείου

Με αφορμή το πρόβλημα που ανέκυψε με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λόγω της μαζικής επιστροφής από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες, που υποβάλλονται όλοι σε εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2, δημιουργήθηκε αυξημένος όγκος εργαστηριακών ελέγχων που έπρεπε να διενεργηθούν και πρόσκαιρη έλλειψη αντιδραστηρίων στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), το οποίο εξάντλησε την εβδομαδιαία δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων, που θα αποκατασταθεί στις 8/9. Κατά συνέπεια, και προκειμένου να εξασφαλίζεται η εντός 24 ωρών λήψη αποτελεσμάτων, αποφασίστηκε η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ και η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου. Σημειώνεται ότι στο ΕΚΕΑ εξετάζονται περίπου 1.000 από τα 13.000 τεστ μοριακού ελέγχου που πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο καθημερινά στη χώρα, όπως επίσης ότι το ΕΚΕΑ ολοκληρώνει τον εργαστηριακό έλεγχο όλων των δειγμάτων που του αποστέλλονται εντός 24 ωρών και δεν παρατηρείται ουδεμία καθυστέρηση στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων».

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Έκλεισε ο σταθμός Λαρίσης από κατάληψη προσφύγων και μεταναστών που επιθυμούν να πάνε στα σύνορα

Εκατοντάδες πρόσφυγες έχουν καθίσει πάνω στις ράγες του σταθμού Λαρίσης και ζητούν να μεταφερθούν ...

Σαρηγιάννης: «Μειωμένη η αποδοτικότητά του» και η διαφωνία με Τζανάκη για τα σχολεία

Για ελλιπή τήρηση του lockdown έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης ...

Κατέστρεψαν με συρματόβουρτσα βραχογραφίες ηλικίας άνω των 3.000 ετών

Μπροστά σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη έκπληξη, και για ορισμένους αρχαιολόγους αποτρόπαια πράξη, βρέθηκαν λίγο ...

Προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των καταστημάτων LEROY MERLIN στην Ελλάδα

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «η υγεία των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας ...

Μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο: Άμεση εκκένωση περιοχής

Φωτιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή Κατάβαση της Χίου με τη πυροσβεστική να σπεύδει επί ...

Η πρωτή δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca σε παιδιά

Νέα έρευνα ξεκίνησε για να καθοριστεί αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στα παιδιά 6 ...