Δύο εκθέσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με θέμα τη πανδημία

Στις 20 Οκτωβρίου στους χώρους MOMus

Η πανδημία κορωνοϊού αποτελεί πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης, όπως και κάθε άλλο μεγάλο γεγονός άλλωστε. Με το σκεπτικό αυτό, πραγματοποιούνται δύο εκθέσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο το κορωνοϊό και τη καραντίνα. Οι εκεθέσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν στις 20 Οκτωβρίου, στους χώρους ΜΟΜus και θα περιλαμβάνουν υλικό που παράχθηκε και κατατέθηκε από το κοινό, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης.

Την ημέρα έναρξης των εκθέσεων, θα υπάρξει ζώνη προσέλευσης 18:00-22:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, τηρώντας τον επιτρεπόμενο αριθμό επισκεπτών στον χώρο και όλες τις προδιαγραφές για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Anthropause»

Σε μια προσπάθεια χαρτογράφησης του γνωστού και άγνωστου κοινωνικού τοπίου της πανδημίας στην ελληνική επικράτεια, τον περασμένο Ιούλιο, το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στην κοινότητα των φωτογράφων και την κοινωνία των πολιτών. Μετά από αξιολόγηση τριμελούς επιτροπής, τη νέα έκθεση «Anthropause», που θα παρουσιαστεί από τις 20 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Ιανουαρίου 2021, στην Αποθήκη Α’, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, συνθέτουν 101 έργα από τους 372 καλλιτέχνες, φωτοδημοσιογράφους, ερασιτέχνες και πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Σε ειδική προβολή θα παρουσιαστεί και υλικό ακόμη 110 φωτογράφων από το ανοιχτό κάλεσμα, ενώ το σύνολο του υλικού της έκθεσης και της προβολής θα είναι αναρτημένο στη διαδικτυακή πλατφόρμα του MOMus, res.momus.gr.

Ο όρος anthropause (ανθρωποπαύση) επινοήθηκε από την επιστημονική κοινότητα στη διάρκεια της πανδημίας για να περιγράψει το φαινόμενο της πλήρους σχεδόν παύσης της ανθρώπινης δραστηριότητας και της ευεργετικής επίδρασης που αυτή είχε στα οικοσυστήματα του πλανήτη.

Στο εισαγωγικό κείμενο της έκθεσης, ο επιμελητής Ηρακλής Παπαϊωάννου σημειώνει ότι η συγκεκριμένη έκθεση επιχειρεί να αναδείξει πτυχές και βιώματα από την εγχώρια εκδοχή ενός φαινομένου μοναδικού σε παγκόσμιο επίπεδο -στη σύγχρονη, τουλάχιστον, εποχή: της πανδημίας covid-19 που έθεσε σε κίνδυνο το αγαθό της υγείας σε μεγάλη κλίμακα και ακινητοποίησε σχεδόν κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα από ένα lockdown, οι συνέπειες του οποίου αφήνουν ένα εξαιρετικά επώδυνο αποτύπωμα οικονομικό, κοινωνικό όσο και ψυχολογικό.

«Together, so Far so Close»

Η έκθεση «Together, so Far so Close» που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου 2020 έρχεται να αποτυπώσει την εκθεσιακή εκδοχή ενός ακόμη καλέσματος που είχε κάνει το MOMus τον περασμένο Μάρτιο με την ψηφιακή πλατφόρμα res.momus.gr υπό τον γενικό τίτλο «Resilience Project – Μαζί Ανθεκτικοί» και συγκεκριμένα τη δράση «So Far So Close / Τόσο Κοντά-Τόσο Μακριά».

Πρόκειται για την ομαδική έκθεση με έργα δημιουργών από τη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα, υπό τη συμμετοχική επιμέλεια των 23 συμμετεχόντων που επιλέχθηκαν μετά από ανοιχτή πρόσκληση του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών, με τίτλο: «Together We Curate. Στήνουμε μαζί την επόμενη έκθεση».

Περισσότερες πληροφορίες για την ταυτότητα των εκθέσεων: https://www.momus.gr/exhibitions

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Κορωνοϊός: Νέα μέτρα προστασίας από την Πολεμική Αεροπορία

Στο πλαίσιο προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού (COVID-19) και με αντικειμενικό σκοπό τη ...

Αναστηλώνεται η ιστορική οικία του Παύλου Μελά

Στην αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα, Παύλου Μελά προχωρά το υπουργείο Εθνικής ...

Συνελήφθησαν την ώρα που έβαζαν γκαζάκια στο σπίτι του πρώην υπουργού, Δημήτρη Σταμάτη

Την ώρα που τοποθετούσαν εκρηκτικό μηχανισμό στην πολυκατοικία όπου διαμένει στην Καλαμαριά ο πρώην υπουργός, Δημήτρης Σταμάτης, ...

Οι Financial Times στηρίζουν ξανά την Ελλάδα: Αξίζουν οι διακοπές στην Καρδαμύλη

Διακοπές στα καταπράσινα νερά του Ιονίου και στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, φαγητό στα ...

Συγκέντρωση καλλιτεχνών στο Σύνταγμα: «Ο πολιτισμός σώζεται μόνο όταν σώζονται οι άνθρωποι»

Εκατοντάδες καλλιτέχνες, δημιουργοί και εργαζόμενοι στον πολιτισμό, φόρεσαν μάσκες και γάντια και συγκεντρώθηκαν σήμερα ...

Λεωφόρος Κηφισού: Μεγάλο μποτιλιάρισμα και ταλαιπωρία, μετά από τροχαίο

Με μεγάλη δυσκολία διεξάγεται η κίνηση στην κάθοδο του Κηφισού, εξαιτίας τροχαίου ατυχήματος που ...