Δε συστήνει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς η Επιτροπή Βιοηθικής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθηνε ερώτηση στην Επιτροπή Βιοηθικής κατά πόσο και πού ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει υποχρεωτικός με την Επιτροπή να συντάσσει έκθεση συστήνοντας ως τελευταία λύση τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι κατηγοριοποιημένες συστάσεις αναφέρουν:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας, κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στη επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τηλεπικοινωνιακά δίκτυα: Οδηγός για να μη δημιουργηθεί «πρόβλημα στη σύνδεση»

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δηλώνει ότι είναι έτοιμο ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη ...

Φωτιά ξέσπασε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

Φωτιά ξέσπασε το πρωί στον χώρο των πλυντηρίων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Αμέσως εκκενώθηκε ο ...

Livestreaming: Ζωντανά οι ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά

Οι νέες ανακοινώσεις  Παρακολουθήστε live τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, ...

Τροχαίο με τριπλή καραμπόλα στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του Μαρτίνου

Συναγερμός έχει σημάνει σε αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες στη Φθιώτιδα καθώς στο 121ο χιλιόμετρο ...

Πώς θα εφαρμόζεται η νέα Πυροσβεστική Διάταξη από 1/06

Από την 1η Ιουνίου 2021 και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 9/2021 Πυροσβεστική Διάταξη, ...

Κορονοϊός: Συνεχίζονται τα «μαύρα» ρεκόρ στη Γερμανία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 24.300 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας ...