Aλλάζει η διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας-Κατατέθηκε σχέδιο νόμου στη Βουλή

αναμένεται να συζητηθεί αλλά και να ψηφιστεί στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης» κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί αλλά και να ψηφιστεί στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Αποτελείται από 8 κεφάλαια και 58 άρθρα.

Στο Α΄Κεφάλαιο του νομοσχεδίου υπάρχουν ρυθμίσεις θεμάτων ιθαγένειας όπου, με τις τροποποιήσεις που επέρχονται στον ισχύοντα Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, μεταρρυθμίζεται το θεσμικό πλαίσιο της απονομής ιθαγένειας, επιφέροντας τον ανασχεδιασμό της διαδικασίας πολιτικογράφησης αλλογενών αλλοδαπών για την αντικειμενική, διαφανή και γρήγορη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε όσους πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις αλλά και για την εξάλειψη των πηγών διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων. Επίσης οι νέες ρυθμίσεις επιφέρουν την οργανωτική αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας για την επιτάχυνση της διαδικασίας και τη μείωση του διοικητικού κόστους και των εισροών στο σύστημα, καθώς και την αύξηση του βαθμού εποπτείας των οργανικών μονάδων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου πρόσθετες προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση αλλοδαπών είναι να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική γλώσσα, να γνωρίζει επαρκώς την ελληνική ιστορία και γεωγραφία, τον ελληνικό πολιτισμό και τις συνήθειες του ελληνικού λαού, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των θεσμών του πολιτεύματος της χώρας, να έχει την ικανότητα να συμμετέχει ενεργά στην πολιτική ζωή της χώρας σεβόμενος τις αρχές που τη διέπουν και να έχει ενταχθεί ομαλά στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας, έχοντάς την καταστήσει συνεχές κέντρο των βιοτικών του δραστηριοτήτων.

«Για τη διακρίβωση της οικονομικής ένταξης του αιτούντος λαμβάνονται υπόψη η ύπαρξη σταθερής εργασίας στη χώρα και η εν γένει οικονομική του δραστηριότητα, αλλά και η διαρκής εκπλήρωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών του απέναντι στην Πολιτεία» σημειώνεται.

«Με απόφαση του Γ.Γ. Ιθαγένειας καθορίζονται το ύψος του απαιτούμενου ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής εντάξης για την εξεταζόμενη, ανά περίπτωση, χρονική περίοδο», συμπληρώνεται στο σχέδιο νόμου.

Ο αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας πολίτης καλείται να συμμετάσχει σε γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η συνδρομή των προϋποθέσεων που υπάρχουν. Για την πιστοποίηση αυτή, οφείλει να ανταποκριθεί επιτυχώς σε εξετάσεις ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β1 στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και του γραπτού λόγου, καθώς και σε εξέταση γνώσεων στοιχείων ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας, ελληνικού πολιτισμού και θεσμών του πολιτεύματος της χώρας. Οι θεματικές ενότητες εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων τουλάχιστον 100 κειμένων με τις ασκήσεις τους ως προς την κατανόηση και παραγωγή λόγου και 300 ερωτήσεων -θεμάτων για τα υπόλοιπα γνωστικά αντικείμενα. Η συμμετοχή στις εξετάσεις θεωρείται επιτυχής, όταν ο υποψήφιος συγκεντρώνει το 80% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της γλώσσας, όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων ενοτήτων.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Άκης Τσοχατζόπουλος: Δύσκολες ώρες για τον πρώην υπουργό- Νοσηλεύεται με βαριά πνευμονία στο Σισμανόγλειο

Σε σοβαρή κατάσταση και με βαριά πνευμονία νοσηλεύεται στο Σισμανόγλειο ο πρώην υπουργός, Άκης ...

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Χαμός στην Αθήνα με τις πορείες

Παραλύει σήμερα το κέντρο, καθώς σε εξέλιξη είναι τρεις πορείες. Η κίνηση στους δρόμους ...

Μάνα Τοπαλούδη: Ντρέπομαι που γεννήθηκα Ελληνίδα – Δεν με ικανοποιεί η απόφαση

Η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη, Κυριακή Αμρουτίδου Τοπαλούδη, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε τη ...

Αλεξανδρούπολη: Επίθεση σε σκύλο με μαχαίρι

Η απανθρωπιά κατά των αδέσποτων ζώων «χτύπησε» ξανά. Ένα αδέσποτο σκυλάκι μαχαιρώθηκε από επιτήδειο ...

Δήμος Αθηναίων: Κυριακάτικες δράσεις καθαριότητας στην Πλάκα

Στους δρόμους, τους πεζόδρομους και άλλα σημεία της ευρύτερης περιοχής της Πλάκας πραγματοποιήθηκαν σήμερα ...

Μειωμένα Δημοτικά Τέλη σε Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα το 2020

Μειωμένα δημοτικά τέλη θα δουν οι συμπολίτες μας στους λογαριασμούς του ρεύματός τους για ...