Αλαλούμ στη Μύκονο: Τουρίστες φεύγουν, η τοπική κοινωνία ανασυντάσσεται

Αν και οι πρώτες αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού της Μυκόνου δεν ήταν ψύχραιμες οι επιχειρηματίες και η αυτοδιοίκηση προσπαθούν να ανασυνταχθούν και να εκπονήσουν σχέδιο για τη συνέχεια της τουριστικής περιόδου.

Οι ακυρώσεις

Το κύμα των ακυρώσεων που σχηματίστηκε όλο και θα μεγαλώνει τα επόμενα εικοσιτετράωρα αφού τα email σε ξενοδοχεία, beach club και εστιατόρια πέφτουν σαν τη βροχή.

Ήδη στο νησί γίνεται λόγος για χιλιάδες ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό για τα ξενοδοχεία και τις βίλες, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και επιχειρηματίες δεν έχουν συνέλθει ακόμη από το σοκ της χθεσινής μέρας.

Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι είναι πλέον στον αέρα, αφού με την παρούσα κατάσταση και την επερχόμενη σοβαρή πτώση των αφίξεων υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, που θα περισσεύει.

Με μια κοινή ανακοίνωση των δυο σωματείων – ΣΕΔΕΜ και ΣΕΕΧΩΜ – που φέρει τον τίτλο «Από το Δόξα ο Θεός στο βοήθα Παναγιά» οι επιχειρηματίες της Μυκόνου κάνουν λόγο για μια δυσάρεστη έκπληξη που τους επιφύλασσε η κυβέρνηση δια του κ. Χαρδαλιά.

Τονίζουν ότι αυτές οι 11 χαμένες πλέον ημέρες είναι ένας χαμένος αιώνας για τους ίδιους που παρότι έφτασαν κοντά στο να κλείσουν για δυο ημέρες όλα τα μαγαζιά στο νησί τελικά δεν το έπραξαν, σεβόμενοι τις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών.

Τι σχεδιάζει η τοπική κοινότητα

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι μετά από διαβούλευση, αλλά και τις επίσημες θέσεις με εκπροσώπους φορέων υπάρχει μια συναπόφαση να στηριχτούν ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα μέτρα, που θα επιτρέψουν το άνοιγμα του νησιού σε περιβάλλον ασφάλειας.

Συγκεκριμένα:

1) Ανανέωση του GreenPass
ανά 72 ώρες με PCR ή rapid test.

2)Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

3)Παροχή διευκολύνσεων στον ΕΟΔΥ ώστε να διαθέσει μέσα και προσωπικό, για να να πραγματοποιούνται rapid test σε καθημερινή βάση.

4) Συνεργασία με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών για την καλύτερη ενημέρωση, αλλά και την παροχή κινήτρων για τον εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση.

5)Εντατικοποίηση των ελέγχων και στοχευμένες παρεμβάσεις για τον έλεγχο των παράνομων πάρτι.

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι η ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με την Πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα, που θα επιτρέψουν στον κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό να συνεχίσει με την ίδια επιτυχία να προβάλλει τη διεθνή εικόνα της χώρας και να προσφέρει τις ποιοτικές υπηρεσίες του σε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η αντίδραση του δημάρχου

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς υποστήριξε ότι θα είναι χειρότερο για τη δημόσια υγεία να πάνε στα άλλη νησιά οι επισκέπτες της Μυκόνου μετά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν. Παράλληλα τόνισε ότι «συνεργαστήκαμε πάντοτε με όλες τις αρμόδιες Αρχές, βοηθήσαμε στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στηρίξαμε έμπρακτα το Κέντρο Υγείας, προμηθεύσαμε με τα απαραίτητα μέσα προστασίας όσους είχαν ανάγκη. Μετά την έναρξη του προγράμματος Εμβολιασμού ενημερώσαμε τους πολίτες για τα οφέλη και τη σημασία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε από τα νησιά με τα υψηλότερα ποσοστά του εμβολιασμού στην Ελλάδα στον ντόπιο πληθυσμό».

Για το γεγονός ότι εκτραχύνθηκε η κατάσταση, ο δήμαρχος επέρριψε ευθύνες στις Αρχές τονίζοντας πως «μόλις χθες μετά από ενάμιση χρόνο που το ζητάμε καθιερώθηκε διοικητικό πρόστιμο από την κυβέρνηση για τα πάρτι με αντίτιμο». Τέλος κάλεσε την Πολιτεία να αναθεωρήσει την απόφαση. «Γιατί εάν δεν θα τα αναθεωρήσει το μόνο που θα πετύχει είναι απλώς οι επισκέπτες να αποκτήσουν ένα κίνητρο να πάνε σε άλλα νησιά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αποτελεσματικό για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Με ποσοστό εμβολιασμού αρκετά πάνω από 90% στη Μύκονο και εφόσον υποτίθεται ότι γίνονται έλεγχοι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί, θα περιμέναμε η κα Πελώνη αντί να βρίζει να ζητήσει επιτέλους μια συγνώμη, να μας εξηγήσει πως ακριβώς τα έκανε η κυβέρνηση της πάλι μπάχαλο και αναγκάζεται να τινάξει την τουριστική σεζόν στον αέρα με νέα περιοριστικά μέτρα.

Τέλος, αν αναζητά ψεύτες, μπορεί κάλλιστα να απευθυνθεί στον κ. Μητσοτάκη – αν τον πετύχει σε κανένα τριήμερο – που έχει πανηγυρίσει ότι νίκησε τον κορονοϊο δέκα φορές και άλλες τόσες έχει ρίξει τη δημόσια υγεία και την οικονομία στα βράχια.

Η απάντηση Πελώνη

«Δεν υπάρχει δυσκολία με την οποία ο κ. Τσίπρας να μην χαίρεται. Ρίχνοντας και το τελευταίο φύλλο συκής, πλέον δεν μπορεί να το κρύψει. Κατά συρροήν ψεύτης, δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό. Δεν επιβλήθηκε lockdown στη Μύκονο. Επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού στη διασκέδαση.

Παρόμοια φαινόμενα δεν γίνονται ανεκτά. Το τουριστικό προϊόν της χώρας δεν είναι ξεσάλωμα χωρίς καμία τήρηση των υγειονομικών κανόνων. Είναι πρωτίστως η ασφάλεια επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Ελλάδα. Το θυμίζουμε και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που εσχάτως κόπτεται για την τήρηση των μέτρων.

Είναι ο ίδιος ακριβώς, που σε περίπτωση που δεν λαμβάνονταν μέτρα θα κατήγγειλε την κυβέρνηση για ολιγωρία», αναφέρει στην ανάρτησή της η Αριστοτελία Πελώνη.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, από προχθές και για τις επόμενες 7 ημέρες έχουν ληφθεί ως «ειδικά μέτρα» για το νησί:

· Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01.00 το βράδυ έως 06.00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

· Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, αρχής γενομένης από σήμερα ώρα 18:00.

Παράλληλα με τα μέτρα, «υπενθυμίζουμε ότι τόσο στη Μύκονο, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο» τόνισε με νόημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας «φωτογραφίζοντας» τα πριβέ πάρτι και καταλήγοντας πως «το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση».

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Θρίλερ στον Μαραθώνα: Εντοπίστηκε ένας άντρας νεκρός σε θερμοκήπιο

Νεκρός από μαχαίρι εντοπίστηκε σήμερα ένας άντρας στην περιοχή του Μαραθώνα. Ο νεκρός, σύμφωνα ...

Ανοικτά αύριο, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα

Ανοικτά θα είναι τα εμπορικά καταστήματα αύριο, Κυριακή 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του εορταστικού ...

Η χωριάτικη σαλάτα «βασίλισσα» στην Covid εποχή – Σαρώνουν οι φωτογραφίες της στα κοινωνικά δίκτυα

Περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα χρώματα της παλέτας, έχει έντονα αρώματα και δυνατές γεύσεις συνδυασμένες ...

Ξεκινάνε οι αιτήσεις για νέες προσλήψεις σε τουρισμό και επισιτισμό

Από αύριο 14/7/2021, οι επιχειρήσεις – εργοδότες του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου (ΚΑΔ 55.10, ...

ΕΛΤΑ Courier: Τέλος οι παραλαβές μέσα στις γιορτές

Έκτακτη ανακοίνωση της ΕΛΤΑ Courier Μεγάλο το πρόβλημα με τις παραδόσεις αντιμετωπίζουν τα ΕΛΤΑ ...