Υπ. Παιδείας: Αυτοί θα είναι σημαιοφόροι στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

Τα δημοτικά σχολεία της χώρας δε θα προβούν σε ψηφοφορία για την ανάδειξη των σημαιοφόρων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καθώς το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και ο σημαιοφόρος θα βγαίνει βάση της επίδοσής του

Με επείγουσα εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας τους καλεί να μην προβούν σε ψηφοφορία για την ανάδειξη των σημαιοφόρων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου καθώς το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και ο σημαιοφόρος θα βγαίνει βάση της επίδοσής του.

Έως ότου ψηφιστεί η διάταξη εντός των επόμενων ημερών που θα προβλέπει την κατάργηση της κλήρωσης για τη σημαία στο δημοτικό, το υπουργείο Παιδείας καλεί τα δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία να μην προβούν σε καμία επιλογή σημαιοφόρων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 3 του ΠΔ79/17 (ΦΕΚ 109/Α/1-8-2017) καθώς το κριτήριο για την επιλογή προβλέπεται να είναι η σχολική επίδοση των μαθητών.

Τι αλλάζει για όσους δίνουν Πανελλήνιες τον Ιούνιο του 2020:

– Κατάργηση των «πράσινων» τμημάτων: Η προηγούμενη ηγεσία είχε παρουσιάσει ένα δαιδαλώδες νέο σύστημα εισαγωγής που προέβλεπε την είσοδο σε πανεπιστημιακά τμήματα ακόμα και με το απολυτήριο λυκείου. Ο τρόπος ορισμού των «πράσινων» τμημάτων θα γινόταν βάσει ενός μίνι μηχανογραφικού με βάση το οποίο θα «προκρίνονταν» όσα τμήματα είχαν τις λιγότερες επιλογές. Το σύστημα είχε προκαλέσει σειρά αντιδράσεων, και ήδη από τον Αύγουστο η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την κατάργηση των τμημάτων «δύο ταχυτήτων» και, πλέον, προχωράει στη νομοθετική ρύθμιση για την απαλοιφή της εν λόγω πρωτοβουλίας.

– Διπλές Πανελλαδικές για τους υποψηφίους προηγούμενων ετών: Πρόκειται για ρύθμιση που παραδοσιακά ακολουθείται από κάθε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σε περίπτωση αλλαγής του συστήματος. Οι υποψήφιοι προηγούμενων ετών που επιθυμούν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να εξεταστούν είτε με το νέο σύστημα είτε με το προηγούμενο – αυτό που ίσχυε μέχρι το 2019. Αυτό σημαίνει πως αλλάζει η ύλη στην οποία θα κληθούν να εξεταστούν, ο τρόπος υπολογισμού μορίων (το νέο σύστημα δεν έχει συντελεστές βαρύτητας), καθώς και τα εξεταζόμενα μαθήματα, μιας και στην περίπτωση των Ανθρωπιστικών Σπουδών από φέτος τα Λατινικά αντικαθίστανται από την Κοινωνιολογία.

Τι άλλες αλλαγές έρχονται:

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, αναφερόμενη στις υπόλοιπες αλλαγές που έρχονται με τις διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή, σημείωσε:

– «Αλλαγή του τρόπου επιλογής του σημαιοφόρου στις παρελάσεις του δημοτικού σχολείου. Σήμερα η επιλογή σημαιοφόρων πραγματοποιείται με κλήρωση ανάμεσα στο σύνολο των μαθητών της τάξης. Στο εξής τη σημαία θα κρατά ο μαθητής που έχει τη μεγαλύτερη επίδοση, καθώς θέλουμε να επιβραβεύσουμε την προσπάθεια έναντι της τύχης και να δώσουμε ένα μήνυμα στους μαθητές να επιδιώκουν να ξεπερνούν διαρκώς τους ίδιους τους τους εαυτούς».

– «Ενίσχυση των πρότυπων σχολείων, της ελευθερίας τους, του ρόλου τους. Η προηγούμενη κυβέρνηση εξάντλησε την ιδεοληψία της σε αυτές τις νησίδες αριστείας του δημόσιου σχολείου, και ξεκινάμε ήδη την αποκατάσταση και ενίσχυσή τους».

– «Επείγουσα απελευθέρωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών από τον ασφυκτικό έλεγχο της Πολιτείας, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν πιο άμεσα στις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών».
– «Επαναφορά της δυνατότητας να αναγνωριστεί η επαγγελματική ισοδυναμία τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών. Περαιτέρω, η διατήρηση της δυνατότητας αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης της υπουργού στην Αμερική. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κεραμέως, δρομολογείται ένα πρόγραμμα επισκέψεων Ελλήνων στελεχών εκπαίδευσης στις ΗΠΑ, και σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο για την Εκπαίδευση (ΙΙΕ) σχεδιάζεται επίσκεψη αντιπροσωπείας αμερικανικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, με στόχο τη σύναψη συνεργασιών με ελληνικά πανεπιστήμια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας και να μάς δώσετε κουράγιο να συνεχίζουμε… Αν σας αρέσει η προσπάθειά μας προτείνετε το newslink.gr και στους φίλους σας. 

Διαβάστε, επίσης: Αναβαθμίζονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις στα σχολεία για 1,37 εκατ. μαθητές

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

ΟΟΣΑ: Πάτωσαν οι Έλληνες μαθητές στις επιδόσεις τους

Χαμηλές ήταν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών στη διεθνή εκπαιδευτική αξιολόγηση του προγράμματος PISA, ...

Τα σχολεία που έχουν κλείσει λόγω κορωνοϊού

Προβληματισμός επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς κάθε μέρα καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να ...

Πανελλαδικές: Αλλαγές στην κατάταξη των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία

Σε τροποποίηση της κατάταξης των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και ...

Τα δύο σενάρια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων

Για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων μίλησε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας ...