Πανελλαδικές 2019: Δείτε τις ημερομηνίες εξέτασης των μαθημάτων

Ιστορία, Βιολογία και Μαθηµατικά αγχώνουν περισσότερο τα παιδιά στις εξετάσεις

Η τελευταία χρονιά των Πανελλαδικών, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα, πλησιάζει στο τέλος της, όπως και η αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες μαθητές, καθηγητές, αλλά και γονείς, μέχρι την έναρξη των εξετάσεων.

Από του χρόνου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος Γαβρόγλου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, θα υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής σε ορισμένες σχολές χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι Ομάδες Προσανατολισμού (ΟΠ) θα είναι τέσσερις, όσα δηλαδή και τα επιστημονικά πεδία, ενώ θα διεξάγονται εξετάσεις για το απολυτήριο σε ομάδες σχολείων.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα ΕΠΑΛ στις 6 Ιουνίου ενώ για τα ΓΕΛ οι εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου.

Οι φετινές Πανελλαδικές, θα ξεκινήσουν για τα Επαγγελματικά Λύκεια με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και για τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:

10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).

Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά στις 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.

Το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, στις 21/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στα Αγγλικά, και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γερμανικών και των Ισπανικών στις 22/6. Ακόμη, στις 24/6 οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο ελεύθερο σχέδιο και την επόμενη ημέρα 25/6 στο γραμμικό σχέδιο.

Στις 26/6 θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις των Γαλλικών και θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν τα τμήματα Μουσικών Σπουδών: 27/6 η Αρμονία, στις 28/6 ο Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, στις 29/6 η Μουσική Αντίληψη και Γνώση και την 1/7 η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία. Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν στις 2/7, με την εξέταση του μαθήματος των Ιταλικών.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίστηκε το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Σημειώνεται, ότι η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες, των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες, του μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.

Επίσης, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο, για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση έχει διάρκεια 30′ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της «Μουσικής Γνώσης» έχει διάρκεια 2 ωρών.

Το ζητούµενο, φυσικά, είναι οι καλές επιδόσεις των υποψηφίων στις εξετάσεις και ιδιαίτερα στα µαθήµατα τα οποία αποτελούν πραγµατικό «τρόµο» για τα παιδιά εδώ και πολλά χρόνια, αφού λίγοι είναι εκείνοι οι οποίοι καταφέρνουν να κατακτήσουν άριστες βαθµολογίες.

Ιστορία, Βιολογία και Μαθηµατικά είναι τα µαθήµατα τα οποία οι µαθητές αντιµετωπίζουν µε πραγµατικό δέος, αφού σχεδόν κάθε χρόνο οι περισσότεροι παίρνουν βαθµό κάτω από τη βάση, ενώ οι άριστες βαθµολογίες συνήθως δεν ξεπερνούν το 10%. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που πάντα οι Πανελλαδικές ξεκινούν µε το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας, αφού οι µαθητές πιστεύουν ότι µπορούν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά. Στην πραγµατικότητα, βέβαια, και σε αυτό το µάθηµα οι µαθητές δεν δείχνουν αξιόλογες επιδόσεις και συνήθως ο κύριος όγκος κινείται στις µεσαίες βαθµολογίες. Όσο για το άριστα, δηλαδή βαθµούς από 18 έως 20, το «πιάνουν» ελάχιστοι.

 

stastistika12.jpg

Για παράδειγµα, πέρυσι από τους 83.658 µαθητές, 19-20 πήραν µόνο 38 άτοµα! Ενώ 18-19 µόνο 671 άτοµα. Συνεπώς οι άριστοι δεν ξεπέρασαν το 1%. Πάντως οι µαθητές ποτέ δεν αντιµετώπιζαν το συγκεκριµένο µάθηµα µε δέος και έτσι µπορούν να ξεκινήσουν τις Πανελλαδικές µε αισιοδοξία. Τα δύσκολα έρχονται αµέσως µετά. Η Ιστορία για τους πολλούς αποτελεί πραγµατικό εφιάλτη και σχεδόν κάθε χρονιά τα ποσοστά των βαθµών κάτω από τη βάση κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πέρυσι, για παράδειγµα, βαθµούς κάτω από 10 πήρε το 46,21% των υποψηφίων και άριστα ένα ποσοστό κοντά στο 8,80%. Ακολουθούν Μαθηµατικά και Βιολογία, µε βαθµολογίες που σχεδόν κάθε χρόνο είναι για… κλάµατα. Πέρυσι, για παράδειγµα, στα Μαθηµατικά (όλων των πεδίων) κάτω από τη βάση έγραψε σχεδόν το 70% των υποψηφίων και άριστα ένα ποσοστό που µε το ζόρι άγγιξε το 3%. Μάλιστα, στο Πεδίο της Οικονοµίας και της Πληροφορικής η αποτυχία στα Μαθηµατικά πέρυσι άγγιξε το 83,17%!

Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: 20 ερωτήσεις - απαντήσεις για το νέο σύστηµα

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Βιολογία Γενικής Παιδείας, όπου πέρυσι το 61,39% των υποψηφίων βαθµολογήθηκε µε βαθµούς κάτω από 10 και ένα 8% πήρε βαθµούς από 18 έως 20. Η κατάσταση αυτή είναι γενικά γνωστή στους µαθητές, γεγονός που προφανώς επιτείνει το άγχος καθώς στα τρία χρόνια µέσα στο λύκειο τα παιδιά διαµορφώνουν µια εικόνα η οποία λίγο πριν από τις εξετάσεις µετατρέπεται σε τρόµο.

Φέτος, η κατάσταση όσον αφορά στις Πανελλαδικές έχει µια επιπλέον ιδιοµορφία, καθώς οι σαρωτικές αλλαγές που έγιναν στο τοπίο της Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης δεν έχουν γίνει απολύτως κατανοητές στους µαθητές. «Οταν φτάνει ο Μάιος, οι µαθητές συνήθως είναι εξαντληµένοι από το πολύ διάβασµα. Ετσι, ανάλογα µε την περίπτωση και τον χαρακτήρα του καθενός, είτε θέλουν να τελειώσει το µαρτύριο είτε ακόµη και να εγκαταλείψουν την προσπάθεια» λέει στο «Εθνος» ο εκπαιδευτικός Στράτος Στρατηγάκης και υπογραµµίζει: «Η πίεση που αισθάνονται είναι τεράστια, γιατί δεν είναι µόνο το διάβασµα αλλά και ο περίγυρος που αγχώνει τους µαθητές ακόµη περισσότερο. Αυτές τις µέρες µέσα στα σπίτια επικρατούν διάφορα σκηνικά, αλλά σε γενικές γραµµές οι γονείς στηρίζουν τα παιδιά τους και προσπαθούν να µην τα αγχώνουν περισσότερο. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί µαθητές δεν µπορούν να αντέξουν αυτήν την πίεση, γι’ αυτό και κάποιες φορές βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε τραγικά γεγονότα, όπως οι αυτοκτονίες. Ιδιαίτερα οι πολύ καλοί µαθητές, οι οποίοι στοχεύουν σε υψηλόβαθµες σχολές, αισθάνονται αφόρητη πίεση διότι ο ανταγωνισµός είναι απίστευτος. Για παράδειγµα, πέρυσι την Ιατρική της Αθήνας διεκδίκησαν 2.545 άτοµα, ενώ οι θέσεις ήταν µόνο 120».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Άκης Τσελέντης: «Είμαστε μια ανάσα πριν το σεισμό» [αποκλειστικό]

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Θα καταψηφίσει το ΚΙΝΑΛ το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων

Το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του γνωστοποιεί ότι τίθεται απέναντι ...

Πλανητάρχης εναντίον Ερντογάν:Αναμένεται επίθεση στον Τούρκο Πρόεδρο

Στο πλαίσιο της συνάντησης των συμμάχων του Νάτο πιθανότατα θα γίνουν παρατηρήσεις από τον ...

Βloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή, που πληρώνει τώρα το τίμημα

Απολογισμό της πρωθυπουργικής θητείας του Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί το Bloomberg κάνοντας λόγο για έναν ...

Έχασε τη «μάχη» η άτυχη 16χρονη που τραυματίστηκε στο τροχαίο στην Αταλάντη

Μετά από τρεις μέρες νοσηλείας δυστυχώς η 16χρονη δεν τα κατάφερε μετά τη μάχη ...

Κεραμέως: Τα τρία σενάρια που εξετάζονται για να μη χαθεί η σχολική χρονιά

Τα σχολεία έκλεισαν αλλά η ζωή συνεχίζεται. Τα μαθήματα εξ αποστάσεως ξεκινούν από τη ...

Πάτρα: Ρίψη οκτώ μολότοφ σε Γυμνάσιο – Πολλές οι υλικές ζημιές

Στην Πάτρα άγνωστοι έριξαν τουλάχιστον οκτώ μολότοφ στο γραφείο του Διευθυντή του 5ου Γυμνάσιου Πατρών, προκαλώντας ολική καταστροφή. ...