Ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του Καθεδρικού Ναού στη Στοκχόλμη

Ολοκηρώθηκε η ανακαίνιση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Παραδίδεται στους πιστούς για τις εορτές των Χριστουγέννων

Eνθουσιασμός και συγκίνηση για την oμογένεια της Στοκχόλμης, αφού πρόσφατα αξιώθηκε να γιορτάσει την ολοκλήρωση της εξωτερικής εκ βάθρων αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται μιας τέτοιας έκτασης και μεγέθους ανακαίνιση. Ο ναός είναι νεογοτθικού ρυθμού, με λιτές γραμμές στο εσωτερικό του, θεμελιώθηκε το 1889, η δε κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1890 και δωρίσθηκε στη Μητρόπολη Σουηδίας το 1976.

Το συντονιστικό ρόλο της ανακαίνισης είχε ο μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας Κλεόπας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούνιο του 2014.

Στη διαρρεύσασα πενταετία, πραγματοποιήθηκαν μεμονωμένες και επιλεγμένες παρεμβάσεις και στο εσωτερικό του ναού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η δημιουργία του Μουσείου Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, μιας βιβλιοθήκης και τριών γραφείων, ο εξωραϊσμός της αυλής και η δημιουργία πρόσβασης στο ναό ατόμων με ειδικές ανάγκες, τα οποία εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Στοκχόλμη.

Στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε στο ναό ο μητροπολίτης Κλεόπας, την Κυριακή, 1η Δεκεμβρίου, επισήμανε στην ομιλία του τα εξής: «Με τη συντήρηση και αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού, συνεισφέρουμε στην πνευματική ανάγκη της κοινωνίας να γνωρίσει το παρελθόν της και να το συνδέσει με το μέλλον της. Πρόκειται για τη διαφύλαξη της μνήμης μιας κοινωνίας και ενός λαού και την ανάδειξη των υλικών και πνευματικών έργων που δημιούργησε ο λαός αυτός, σε συγκεκριμένο χωρόχρονο.

Ο Καθεδρικός Ναός αποτελεί σημείο πνευματικής αναφοράς, καταλλαγής και συνύπαρξης, στην πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε. Είναι ιερός χώρος προσευχής, περισυλλογής και διαλόγου – του διορθόδοξου, διαχριστιανικού και διαθρησκευτικού συνδιαλέγεσθαι – που διεξάγεται στα πλαίσια του σεβασμού της ετερότητας – διαφορετικότητας, συμβατού με τα ελληνοχριστιανικά και πανανθρώπινα ιδεώδη. Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα συνεχίσουμε και με την αποκατάσταση του εσωτερικού του ναού. Έχουμε όλοι μας ευθύνη κι ο καθένας μας ξεχωριστά, ως μέλη της τοπικής Εκκλησίας και της ομογένειάς μας, να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά κι όχι ως θεατές και παρατηρητές». Τέλος, ευχαρίστησε όλους όσοι υποστήριξαν οικονομικά την ιστορική αυτή πρωτοβουλία, «τους εγγύς και τους μακράν, στηρίζοντας την Ελλάδα εκτός Ελλάδος!».

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Επιστρέφει εσπευσμένα, στην Ελλάδα, ο πρώην Πατριάρχης Ιεροσολύμων Ειρηναίος

Την κινητοποίηση των ελληνικών αρχών προκάλεσε η σοβαρή περιπέτεια υγείας που αντιμετωπίζει ο πρώην ...

Εκκλησία: Αποτέφρωση και κηδεία δεν συμβαδίζουν – Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα

Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα αναφέρει η Ιερά Σύνοδος. Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, ...

Νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος

Το πρωί του Σαββάτου 11 Μαΐου  η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι ανακοίνωσε πως ...

Ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας

Το συμβούλιο των ανώτατων ιερωμένων επέλεξε τον ηγέτη της νέας ανεξάρτητης Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ...

Αρχιεπισκοπή και Περιφέρεια ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη στήριξη ευπαθών ομάδων (pics)

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψαν Σύμφωνο ...

Μητσοτάκης: «Όχι» στην αλλαγή της μισθοδοσίας των κληρικών

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΝΔ, οι δύο πλευρές συζήτησαν τα τρέχοντα ζητήματα που ...