Συνεπιμέλεια: Τι αναφέρουν Μάριος Ανδρικόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη

Για την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, με το Σχέδιο Νόμου καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που άγονται στα δικαστήρια.

Για τα ζητήματα που μέσα από τον δημόσιο διάλογο αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα κρίσιμα στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, για το οποίο ξεκινάει η συζήτηση σήμερα στη Βουλή, μίλησε στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ ο δικηγόρος Μάριος Ανδρικόπουλος, μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που προετοίμασε το νομοσχέδιο.


Όπως είπε ο κ. Ανδρικόπουλος:

“Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με την οποία εισάγονται πολύ σημαντικές αξίες και στο οικογενειακό δίκαιο και στον δημόσιο λόγο. Δίνεται εμφατικά από τον νομοθέτη αξία στην παρουσία και των δύο γονέων στη ζωή του παιδιού.

Εισάγεται ως νόμιμο σύστημα – αφετηρία του νόμου – η από κοινού και εξίσου άσκηση γονικής μέριμνας μετά τη διάσπαση του γάμου και για τα αναγνωρισμένα παιδιά εκτός γάμου. Δεν πρόκειται λοιπόν περί ενός συστήματος δήθεν υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

Από εκεί και πέρα, εάν πάμε σε κατανομή της επιμέλειας – γιατί η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια – ο νομοθέτης λέει ότι το τεκμήριο, δηλαδή η κατεύθυνση, είναι ένα ελάχιστο του ενός τρίτου του χρόνου. Και γιατί ένα τρίτο; Διότι έγκυρες διεθνείς μελέτες αναφέρουν ότι στην περίπτωση που οι γονείς δεν μένουν μαζί, πρέπει το παιδί απαραιτήτως να περνάει το 35% του χρόνου με τον έναν από τους δύο γονείς.

Δεν είναι «βαλίτσα» το παιδί όταν και οι δύο γονείς του είναι παρόντες στην ανατροφή και τη φροντίδα. Όπως έχει τονιστεί από έγκριτους επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και από την ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία, αυτό που έχει σημασία είναι η συναισθηματική σταθερότητα του παιδιού, η παρουσία και των δύο γονεϊκών πυλώνων στη ζωή του. Η διάσπαση του γάμου είναι ούτως ή άλλως μία οδυνηρή διαδικασία. Το να αποκοπεί όμως το παιδί από τον έναν γονέα το κάνει ακόμα οδυνηρότερο.

Όσο για τη διαμεσολάβηση, είναι ένα στάδιο υποχρεωτικό πριν από την καταφυγή στο δικαστήριο. Η στόχευση του νομοσχεδίου είναι η αντίληψη προς τους γονείς της αποφυγής της διαιώνισης των διενέξεων. Ο νομοθέτης θέλει να περάσει το μήνυμα της συνδιαλλαγής και της αντίληψης ότι το κοινό συμφέρον του παιδιού απαιτεί συναίνεση και ωριμότητα. Εισάγεται μια πολύ σοφή διάταξη από τον γαλλικό αστικό κώδικα, σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο εφόσον κληθεί να κρίνει, θα εξετάσει ποιος από τους δύο γονείς θα σεβαστεί τα δικαιώματα του άλλου”.

Κεφαλογιάννη για συνεπιμέλεια: Το νομοσχέδιο έχει προβλήματα ουσιαστικά και νομικά

Η Όλγα Κεφαλογιάννη, διαχωρίζει και ηχηρά πλέον τη θέση της, από την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία υπερασπίζεται το νομοσχέδιο με το επιχείρημα πως πρόκειται για μια «παιδοκεντρική» μεταρρύθμιση «η οποία διατηρεί και ενισχύει το αληθές και πραγματικό συμφέρον του παιδιού ως το βασικό κριτήριο για τη ρύθμιση των σχέσεων των τέκνων με τους γονείς τους».

Έχει σημασία, πως το άρθρο δημοσιεύεται τρεις μέρες μετά την εισαγωγή του νομοσχεδίου Τσιάρα στη βουλή και αφού -υπό την πίεση των αντιδράσεων από φορείς, σύσσωμες τις γυναικείες οργανώσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης- ο υπουργός τροποποίησε κάποιες διατάξεις.

Στο άρθρο με τον τίτλο «Σε ποια σημεία διαφωνώ με τον νόμο για τη συνεπιμέλεια», η Όλγα Κεφαλογιάννη υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι: Περιέχει σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού, νομικώς είναι προβληματική η διατύπωση για εξίσου γονική μέριμνα και πως ο νομοθέτης δεν πρέπει να υποκαθιστά τη δικαστική εξουσία.

Πιο συγκεκριμένα γράφει πως στο υπάρχον σχέδιο νόμου, δεν κατορθώνεται να παραμένει στο επίκεντρο των νέων ρυθμίσεων το ίδιο το συμφέρον του παιδιού. «Θα έλεγε κανείς μάλιστα ότι μάλλον διαφαίνεται μια προσήλωση, στις στοχεύσεις των γονέων, με εμφατική αναφορά σε αυτούς, και μάλιστα στον γονέα που δε διαμένει με το τέκνο».

Σε σχέση με το παραπάνω, να προσθέσουμε, ότι οι γυναικείες οργανώσεις, έχουν καταγγείλει ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο γραμμένο καθ’υπόδειξη των οργανώσεων των πατεράδων, πράγμα το οποίο έχει συνομολογήσει ένας από αυτούς σε ανοιχτή διαδικτυακή εκδήλωση.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη προσθέτει επίσης ένα παράδειγμα, που δείχνει με ποιον τρόπο το νομοσχέδιο θα επιβαρύνει τις μητέρες οι οποίες συνήθως ζουν με τα παιδιά: «Ενώ ο Α.Κ. ήδη προβλέπει ότι ο καθένας από τους γονείς επιχειρεί και μόνος του συνήθεις πράξεις επιμέλειας του παιδιού ή πράξεις που έχουν επείγοντα χαρακτήρα, το προτεινόμενο νομοσχέδιο, εισάγει ως προϋπόθεση θα λέγαμε για τις πράξεις αυτές, τη φράση «κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης του άλλου γονέα».

«Είναι προφανές» συνεχίζει η βουλεύτρια, «ότι με την πρόβλεψη αυτή, πρακτικά ο γονέας με τον οποίο διαμένει το τέκνο -που είναι συνήθως η μητέρα- θα επιφορτίζεται με την παράλογη υποχρέωση να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον άλλο γονέα. Και μάλιστα για επουσιώδη ζητήματα της τρέχουσας καθημερινότητας του παιδιού. Κάτι που είναι εκτός από άσκοπο και αθέμιτο για την τήρηση της ιδιωτικότητας του γονέα που διαμένει με το παιδί».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλάει και για άλλες σοβαρές αστοχίες οι οποίες προσκρούουν στον πυρήνα της προστασίας του συμφέροντος του παιδιού. «Στην πρόβλεψη ας πούμε ότι οι γονείς εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα, εντοπίζονται σοβαρά νομικά και ουσιαστικά προβλήματα καθώς είναι αδύνατον οι γονείς να “…εξακολουθούν να ασκούν εξίσου τη γονική μέριμνα” αφού εξίσου δεν την ασκούν ούτε καν εντός γάμου σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα»

Προσθέτει επίσης ότι η ισόχρονη άσκηση γονεϊκής μέριμνας παραπέμπει στην υιοθέτηση της εναλλασσόμενης κατοικίας. «Δημιουργούνται έτσι νέα ζητήματα, που έρχονται να περιπλέξουν τις καταστάσεις ανάμεσα σε δύο γονείς, εις βάρος πάντα του παιδιού»

Κλείνει το άρθρο γράφοντας πως μια νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου, θα μπορούσε να λειτουργήσει ταυτόχρονα ως πρόκληση για ριζικές αλλαγές όπως γίνεται σε άλλες χώρες, όπου προβλέπονται οικογενειακά δικαστήρια. Καταλήγει πως ο νομοθέτης θα πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση περαιτέρω ενδυνάμωσης αλλά και θωράκισης των ρόλων πάντα προς όφελος του παιδιού».

Η κατάθεση στη Βουλή

Στις 7.5.2021 κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με το οποίο θεσπίζεται νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις γονέων-τέκνων, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου.

Για την εξυπηρέτηση του πραγματικού και αληθούς συμφέροντος του παιδιού, με το Σχέδιο Νόμου καθιερώνονται καινοτομίες που διευκολύνουν τη συνεννόηση των γονέων μετά τη διάσπαση του έγγαμου βίου και καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια με τα οποία θα υποβοηθείται η ασφαλής δικανική κρίση για τις υποθέσεις που άγονται στα δικαστήρια.

Ειδικότερα:

– Το νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο, όπως εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

– Προάγονται, παράλληλα, οι εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

– Με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

– Καθιερώνονται, επίσης, αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα.

– Θεσπίζονται, δε, επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υπό τις οποίες ερμηνεύονται οι διατάξεις του Νομοσχεδίου.

Τέλος, με το σχέδιο Νόμου, προβλέπεται η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους και
Κοινωνικούς Λειτουργούς, Καθηγητές ΑΕΙ και Δικαστικούς Λειτουργούς.
Το μαχητό τεκμήριο του 1/3 επικοινωνίας και σε τι εξυπηρετεί

Με την καθιέρωση του μαχητού τεκμηρίου εξασφαλίζεται η αυξημένη επικοινωνία και ισόρροπη επικοινωνία των παιδιών και με τους δύο γονείς. Με τον τρόπο αυτό, αμφότεροι οι γονείς μπορούν να έχουν ποιοτικό χρόνο επικοινωνίας με τα παιδιά τους, συμβάλλοντας ουσιωδώς με την παρουσία τους στην ομαλή ψυχοπνευματική τους ανάπτυξη.

Παράλληλα, όμως, δημιουργείται μια ουσιαστική βάση διαλόγου μεταξύ των γονέων, ώστε να αποφεύγονται οι έριδες και οι φιλονικίες μεταξύ τους που πληγώνουν το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και παρακωλύουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Τα οφέλη από το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εισάγεται και με ποιον τρόπο επιλύονται οι οικογενειακές διαφορές

Με τις νέες ρυθμίσεις δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ των γονέων, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους εξωδικαστικά. Ειδικότερα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο καθιερώνονται τα αναγκαία νομικά εργαλεία και διαδικαστικά σταδία.

Προβλέπεται η δυνατότητα των γονέων να ρυθμίσουν τα ειδικότερα ζητήματα με έγγραφη συμφωνία, εφόσον υπάρχει το πλαίσιο της συνεννόησης μεταξύ τους. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα προσφυγής σε ειδικευμένο διαμεσολαβητή. Η προσφυγή στο αρμόδιο δικαστήριο προβλέπεται ως το τελευταίο στάδιο, σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των γονέων.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Πυρκαγιά σε δασική έκταση της Αττικής

Πλειάδα πυρκαγιών έχει ξεσπάσει σήμερα σε διάφορα σημεία της χώρας, απόρροια του καύσωνα και ...

Σαρηγιάννης: Δε μας παίρνει να ξεφύγει η πανδημία

«Πηγαίνουμε αρκετά καλά, με την έννοια ότι είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης», ανέφερε σχετικά με ...

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στη Ρόδο

Σεισμός σημειώθηκε πριν από λίγο στη Ρόδο. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό το επίκεντρο ...

Κακοκαιρία «Ιανός»: Η πρόβλεψη του καιρού από την ΕΜΥ

Στη δίνη του κυκλώνα βρίσκεται πλέον η Κεντρική και Νότια Ελλάδα, καθώς το φαινόμενο ...