Το μέλι και τα οφέλη του

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το μέλι είναι γνωστό για τα θρεπτικά του συστατικά

Το μέλι αποτελεί πλήρη τροφή, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά που ευνοούν την καλή υγεία και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Πλούσιο σε βιταμίνες, ένζυμα, μέταλλα και νερό, χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός από τα γλυκά και ως μια νόστιμη εναλλακτική για το μαρινάρισμα του κρέατος. Το οφέλη του μελιού απορρέουν από τη σύστασή του και συγκεκριμένα είναι:

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Περιέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά, τα οποία περιλαμβάνουν οργανικά οξέα και φαινολικές ενώσεις, όπως τα φλαβονοειδή. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτός ο συνδυασμός των ενώσεων του χαρίζει την αντιοξειδωτική του δράση. Τα αντιοξειδωτικά έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και ορισμένων τύπων καρκίνου.

Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ο συγκεκριμένος τύπος χοληστερόλης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αθηροσκλήρωση, τη συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες, που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε σειρά μελετών έχει αναφερθεί ότι μέλι μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, μειώνοντας την «κακή» και αυξάνοντας σημαντικά την «καλή».

Μειώνει τα τριγλυκερίδια
Τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συνδέονται επίσης, με αντίσταση στην ινσουλίνη, σημαντικό παράγοντα που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2. Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν ευρήματα ερευνών που έχουν συσχετίσει την τακτική κατανάλωση μελιού με χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ειδικά όταν καταναλώνεται αντί της ζάχαρης.

Συμβάλλει στην επούλωση των τραυμάτων
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού σε τραύματα ή εγκαύματα, έχουν αξιοποιηθεί ήδη από την αρχαία Αίγυπτο. Επιστημονική μελέτη έχει αποδείξει τη θεραπευτική του δράση για την επούλωση εγκαυμάτων μερικού πάχους και πληγών που έχουν μολυνθεί. Οι ερευνητές θεωρούν ότι η θεραπευτική του δύναμη πηγάζει από τις αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του.

Το μέλι, μεταξύ άλλων έχει αναφερθεί ότι μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους, τη βελτίωση της διάθεσης ενώ βελτιώνει τη μνήμη, ενισχύει την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς ενώ μας προσφέρει και ποιοτικότερο ύπνο. Ωστόσο, θα ήταν καλό να επισημανθεί ότι θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο καθώς εξακολουθεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη.

Πηγή: vita.gr

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

5 υπέροχες συνταγές για τους λάτρεις του φυστικοβούτυρου

Το υλικό που βρίσκεσαι στην κουζίνα σου, βουτάς μέσα κουταλάκι όπως κάνεις και με ...

Τζίντζερ: Όλα τα οφέλη για τον οργανισμό σου

Τα οφέλη  Tο τζίντζερ τσεκάρει όλα τα κουτιά της υγείας. Είναι αντιφλεγμονώδες, σε ανακουφίζει ...

Μεσημεριανό: Ποια είναι η κατάλληλη ώρα να το φας

Μήπως είσαι από εκείνους που ξεχνάνε να φάνε το μεσημεριανό τους;Ανάμεσα στη δουλειά από ...

Νηστεία: Πώς να μην πάρεις κιλά αυτήν την περίοδο

Εάν νηστεύεις μέχρι το Πάσχα, είναι πολύ πιθανό να πάθεις ό,τι και οι χορτοφάγοι ...

Το αγαπημένο αντιοξειδωτικό τρόφιμο που μειώνει πίεση και χοληστερόλη

Αρκετές μελέτες παρατήρησης καταδεικνύουν πως η μαύρη σοκολάτα, η οποία παράγεται από τους σπόρους ...

Καλοκαιράκι μαζί με τα οφέλη της μπύρας

Αχ μια μπύρα να δροσιστώ…Καλοκαιρινές βραδιές δίπλα στη θάλασσα και να ξεδιψάμε με μια ...