Πειραιάς: «Lifting» της πόλης με επεκτάσεις τραμ και μετρό -Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 14 μήνες

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι επεκτάσεις των μέσων σταθερής τροχιάς προς τον Πειραιά με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση των κεντρικών αρτηριών της πόλης.Όπως μάλιστα προβλέπεται στα μέσα  Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια του τραμ, ενώ από το καλοκαίρι του 2022 το μετρό θα φτάσει έως το λιμάνι με τρεις νέους  σταθμούς στα πλαίσια της επέκτασής του.

Πρακτικά από το προσεχές καλοκαίρι η διαδρομή Πειραιάς – Αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 45 – 50 λεπτά κάτι που είναι αναγκαίο καθώς θα συνδέει το λιμάνι με το αεροδρόμιο. Έτσι οι τουρίστες θα απολαμβάνουν μια ασφαλή, ξεκούραστη και κυρίως γρήγορη μετακίνηση.

Ήδη με την παράδοση σε λειτουργία των τριων πρώτων σταθμών της επέκτασης, «Αγία Βαρβάρα», «Κορυδαλλός» και «Νίκαια» τον προηγούμενο Ιούλιο, προστέθηκαν περίπου 63.000 επιβάτες ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό. Επίσης μειώθηκαν αφενός κατά περίπου 68 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 και αφετέρου κατά 11.100 τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.

Αντίστοιχα για τους τρεις επόμενους σταθμούς, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», που θα δοθούν σε εμπορική λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιούνται περίπου 50.000 πρόσθετες επιβιβάσεις ημερησίως συνολικά στο δίκτυο του Μετρό και θα μειωθούν κατά περίπου 52 τόνους ημερησίως οι εκπομπές CO2 με αντίστοιχη μείωση περίπου 8.800 αυτοκινήτων που κυκλοφορούν ημερήσια στην πόλη.

Συνολικά εκτιμάται ότι στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν περίπου 20.000 αυτοκίνητα λιγότερα στους δρόμους της πόλης, γεγονός που θα αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα και στο περιβάλλον.

Ταυτόχρονα ο Πειραιάς θα γίνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο για όλα τα μέσα μεταφοράς (πλοίο, μετρό, σύνδεση με αεροδρόμιο, τραμ, προαστιακός σιδηρόδρομος, λεωφορεία) και θα παρέχει πρόσθετες αναπτυξιακές δυνατότητες σε όλη την Αττική.

«Αγκάθι» το διατηρητέο κτίριο στην οδό Σκυλίτση

Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της επέκτασης με το τραμ είναι να λυθεί το ζήτημα με το διατηρητέο κτίριο στην οδό Σκυλίτση, το οποίο δυσκολεύει  τις εργασίες ενώ  αναμένονται οι αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο ΟΑΣΑ προετοιμάζεται ήδη για την ένταξη των δύο επεκτάσεων στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και στην κατεύθυνση αυτή προχωρεί στην προμήθεια νέου εξοπλισμού ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την λειτουργία των επεκτάσεων του Μετρό και του Τραμ στον Πειραιά.

Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός

Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση στη «Διαύγεια», ο διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια συνολικού ύψους 8.237.196 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) έλαβε την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να προχωρήσει.

Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση, δοκιμή και θέση σε λειτουργία εξοπλισμού για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου για τους έξι Σταθμούς της επέκτασης της Γραμμής 3 του Μετρό Αθήνας προς Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι η επέκταση του Μετρό προς Πειραιά περιλαμβάνει τους σταθμούς Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο, εκ των οποίων οι τρεις πρώτοι έχουν ήδη τεθεί σε κυκλοφορία.

Ο εξοπλισμός θα διασυνδεθεί με το υφιστάμενο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου, «ούτως ώστε το σύστημα κομίστρου να είναι ενιαίο και λειτουργικό σε όλο το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών (Λεωφορεία, Τρόλεϋ, Μετρό, τραμ και Προαστιακός Σιδηρόδρομος)», όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Συνολικά από τον ανάδοχο θα παραδοθούν:

1 Κέντρο Διαχείρισης Φορέα
6 Κέντρα Διαχείρισης Σταθμού
46 Αυτόματα Μηχανήματα Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ)
70 Πύλες εισόδου – εξόδου και
3 Πύλες εφεδρικές (για διενέργεια δοκιμών ή ανάγκη πρόσθετης εγκατάστασης στους Σταθμούς).

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται σε 14 μήνες και στους όρους περιλαμβάνονται επίσης 5 έτη λειτουργίας και συντήρησης. Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες των τριων σταθμών της επέκτασης του μετρό που λειτουργούν ήδη εδώ και περίπου ένα χρόνο καλύφθηκαν με προσωρινό εξοπλισμό και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν πύλες εισόδου – εξόδου.

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Τροποποιήσεις στα λεωφορεία λόγω χιονόπτωσης

Εκτός λειτουργίας είναι από νωρίς το πρωί αρκετές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ σε Βόρεια ...

Συνεχίζονται οι εγγραφές στα τμήματα του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο/η ότι ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, το Υπουργείο Παιδείας ...

Προληπτικά μέτρα του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για τον κορονοϊό

Σε προληπτικές ενέργειες προστασίας από τον κορωνοϊό προχωρά ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Συγκεκριμένα σε σύσκεψη ...

Μουσείο Μπενάκη: Επετειακή έκθεση για τη Μικρά Ασία

Το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών συνδιοργανώνουν τη μεγάλη επετειακή έκθεση «ΜΙΚΡΑ ...

Αθήνα: Όλη η πόλη γιορτάζει την Αποκριά με μουσικές κάτω από την Ακρόπολη

Φέτος τις Απόκριες, ολόκληρη η πόλη έχει φορέσει τα γιορτινά της, έχει γεμίσει με ...