Στις πόσες παραβιάσεις ακυρώνεται η «Συμφωνία» των Πρεσπών;

Η πρόσφατη είδηση ότι η ναυαρχίδα της προπαγάνδας των Σκοπίων, η αποκαλούμενη «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών» συνεχίζει και όπως και πολλά άλλα κρατικά και μη ιδρύματα, θεσμοί, ενώσεις κλπ να χρησιμοποιούν τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδονικό», προκάλεσε και μία πολύ ενδιαφέρουσα παραδοχή.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Σκοπίων, «κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει με την χρήση των όρων από εταιρείες και ενώσεις που δεν σχετίζονται με το κράτος»….

Ο Ζάεφ παρενέβη λέγοντας ότι τηρούνται όσα προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και η Συμφωνία των Πρεσπών ότι «το κράτος, οι επίσημοι θεσμοί και όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να εφαρμόσουν την Συμφωνία των Πρεσπών και να σεβασθούν το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της ‘Βόρειας Μακεδονίας‘», αλλά «νομικά πρόσωπα, πολιτικές ενώσεις που δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, μπορούν να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια τον όρο ‘Μακεδονία’»!

Η χρήση όμως του όρου Μακεδονία συνεχίζει να υφίσταται από τα Σκόπια παρόλες τις υπεκφυγές και τις αστείες και αστήρικτες διπλωματικά και πολιτικά δικαιολογίες και προς επίρρωση – ενδεικτικά και μόνο- αναφέρουμε τα εξής:

Η Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Θέατρο αναφέρουν ότι είναι θεσμοί που αφορούν τη «Μακεδονία», όπως και το Μουσείο «Μακεδονικού Αγώνα», μία ακόμη ναυαρχίδα της προπαγάνδας των Σκοπίων. Σε ιστοσελίδες δημοσίων και κρατικών οργανισμών εξακολουθεί να αναφέρεται η χώρα με τον όρο «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και οι ονομασίες μνημείων.

Στην ιστοσελίδα για την τουριστική προβολή της χώρας, συνεχίζεται η χρήση του όρου «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Μαραθώνιος της Αχρίδας είναι η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στη «Μακεδονία». Η ιστοσελίδα «Macedonia Timeless» παραμένει ενεργή κι επικαιροποιείται : «η Δοϊράνη είναι μια ιστορική πόλη στη νοτιοανατολική πλευρά της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» «η “Μακεδονία” είναι μια μικρή χώρα στη Βαλκανική Χερσόνησο» κ.ά..

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών κι Επικοινωνιών εμφανίζεται στην αρχική σελίδα χάρτης της χώρας με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όπως και στην κρατική επιχείρηση «Македонијапат», η οποία είναι αρμόδια για τη συντήρηση και την προστασία των οδικών δικτύων.

H «JCΠ Скопје» η οποία αποτελεί Δημόσια Εταιρία Μεταφορών σε έγγραφο σχετικά με την απασχόληση υπαλλήλων, αναφέρεται ότι αυτοί πρέπει να είναι πολίτες της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» , ενώ στην επιλογή ’city tour’ εμφανίζεται φυλλάδιο με αξιοθέατα της πρωτεύουσας όπως η Αψίδα «Μακεδονία», η Γέφυρα Γκότσε Ντέλτσεφ «αφιερωμένη στο μεγαλύτερο εθνικό ήρωα της «Μακεδονίας»», το Μουσείο «Μακεδονικού» Επαναστατικού Αγώνα κλπ , ενώ το ίδιο συνεχίζει να πράττει και ο κρατικός οργανισμός για την Προώθηση του Τουρισμού.

Στην κρατική «Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση», στη συντριπτική των περιπτώσεων η χώρα αποκαλείται «Μακεδονία», η ετικέτα που εμφανίζεται στις ειδήσεις που αφορούν στη χώρα είναι «Μακεδονία» ενώ καθημερινά προβάλλεται εκπομπή που αποκαλείται «Η Μακεδονία το πρωί».

Στον τομέα των κρατικών αθλητικών ενώσεων η χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι αποκλειστική και μοναδική: «Αθλητική Ομοσπονδία και Ομοσπονδίες Βόλλεϋ, Ποδηλασίας, Ποδοσφαίρου, Καγιάκ της Μακεδονίας, Καράτε, Χάντμπολ, Σκι της Μακεδονίας, Τριάθλου, Τζούντο κλπ. Ο κρατικός οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης στο λογότυπό του χρησιμοποιεί τη φράση «με τη Μακεδονία- για τη Μακεδονία», ενώ επιπλέον οι επιχειρηματικές ενώσεις και εκατοντάδες προϊόντα συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το όνομα «Μακεδονία».

Η παραπάνω ενδεικτική καταγραφή των παραβιάσεων της Συμφωνίας πέραν της αυτονόητης ανάδειξης, αφορά αυτούς που υπέγραψαν και αυτούς που σέβονται τη Συμφωνία των Πρεσπών, Συμφωνία η οποία υποτίθεται ότι δεν ακυρώνεται.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να ακυρώσει/ καταργήσει τη Συμφωνία με αναφορά του άρθρου 19 της Συμφωνίας και του άρθρου 60 της Σύμβασης της Βιέννης, το οποίο αναφέρει ότι υπάρχει η δυνατότητα λήξεως ή αναστολής εφαρμογής μιας συνθήκης σε περίπτωση ουσιώδους παραβιάσεως των όρων της…

Y. Γ. 1 Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι στη Βουλή των Ελλήνων για τη «Συμφωνία» των Πρεσπών. Για να δούμε εκεί πόσοι από τους τωρινούς  θα ταυτιστούν με τους προηγούμενους….

Υ. Γ. 2 Η πιο πρόσφατη   παραβίαση  της «Συμφωνίας» αφορά τη φανέλα που θα φορέσει η «εθνική» ποδοσφαιρική ομάδα της γειτονικής χώρας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που θα έχει «Μακεδονία» σκέτο, από μία ομοσπονδία που συνεχίζει να ονομάζεται «Μακεδονική». ….

Υ. Γ. 3  Η ερώτηση  λοιπόν στους πρόθυμους οι οποίοι  στηρίζουν μία «Συμφωνία» για τη Μακεδονία που θίγει τα συμφέροντά μας είναι στις πόσες περιπτώσεις παραβίασης ακυρώνεται η «Συμφωνία»;

Αρθρογράφος: Θεοφάνης Μαλκίδης

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Συγκροτείται σε Σώμα η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, στις 15 Νοεμβρίου. Ποιους όρισαν τα κόμματα να είναι μέλη της

Την ερχόμενη Πέμπτη 15 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Επιτροπή Αναθεώρηση του Συντάγματος, προκειμένου να ...

Ένα ζώο έχει ψυχή και πονά- το να το φάμε είναι συμμετοχή σε δολοφονία!

Έχετε ακούσει την κραυγή ενός ζώου όταν οδηγείτε στη σφαγή; Έχετε αντιληφθεί πως η ...

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις φωτιές

Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την ...

Γ. Τράγκας: Θείος και ανιψιός επιδίδονται σε … «μεγαλόπνοα έργα» καταστροφής της οικονομίας

Ο Θείος έκαψε την εθνική οικονομία και μας οδηγεί σε μεγάλες περιπέτειες. Ο ανιψιός ...

Κυριάκος Μητσοτάκης – Βιώσιμη οικονομία και τέλος η υπερφορολόγηση

«Είμαι πεπεισμένος ότι η ανάκαμψη θα είναι βιώσιμη και δίκαιη» τονίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ...