Η ευτυχία καλύτερος φίλος της ρύπανσης;

Σχεδόν όλοι εν έτει 2021 είναι ενήμεροι για την κλιματική αλλαγή και συμφωνούν ότι πρέπει να αναχαιτιστεί.

Καθώς σαν κυριότερη αιτία της θεωρείται η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου για την παραγωγή ενέργειας φαίνεται ότι υπάρχει επίσης ευρεία ομοφωνία (σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο) για τον περιορισμό των ρυπογόνων επιδράσεων που προκαλούν οι ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ο δείκτης μέτρησης αυτών είναι το οικολογικό αποτύπωμα, που εκτιμά την έκταση γης (γεωργικής για παραγωγή τροφής, δασώδους για δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα κοκ) η οποία είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών και έχει μονάδα μέτρησης το εκτάριο (10 στρέμματα).

Το πρόβλημα που αναφύεται είναι ότι (σύμφωνα με τον αυστραλιανό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Footprints Network) υπάρχει σαφής θετικός συσχετισμός του οικολογικού αποτυπώματος του μέσου πολίτη πολιτών κάθε χώρας με τον δείκτη ευτυχίας (όπως αυτός εκτιμάται από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών).

Αυτό σημαίνει ότι οι πληθυσμοί που έχουν μεγαλύτερο οικολογικό αποτύπωμα (και συνεπώς ρυπαίνουν περισσότερο) δηλώνουν και πιο ευτυχισμένοι.

Το 2016 πχ ο μέσος κάτοικος της Αυστραλίας έχει δείκτη ευτυχίας 7,5 και οικολογικό αποτύπωμα σχεδόν 20 εκτάρια, ενώ αυτός του Μπουρούντι 2,8 και 0,5 εκτάρια αντιστοίχως.

Καθώς το οικολογικό αποτύπωμα του μέσου Ευρωπαίου είναι 4,97 εκτάρια, εάν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ζούσαν όπως αυτός, θα χρειαζόμασταν τρεις περίπου πλανήτες όπως και η Γη.

Επίσης σχεδόν το σύνολο των χωρών που έχουν βιώσιμο οικολογικό αποτύπωμα είναι κάτω από τη μέση στον δείκτης ευτυχίας (εξαίρεση αποτελεί η Νικαράγουα).

Ταυτοχρόνως από το γράφημα παρατηρούμε ότι η κατά κεφαλήν βιολογική ικανότητα (για παραγωγή προϊόντων συν απορρόφηση ρύπων) από το 1961 έως το 2012 μειώθηκε από 3,5 σε 1,8 εκτάρια κυρίως επειδή ο αυξήθηκε ο παγκόσμιος πληθυσμός, τάση που φυσικά θα συνεχιστεί όσο αυξάνει ο πληθυσμός της γης (και η επιφάνειά μένει σταθερή).

Σύμφωνα με την προηγούμενη ανάλυση γίνεται σαφές ότι η πραγματική δυσκολία για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή έγκειται στο ότι οι σημερινοί άνθρωποι ευδαιμονούν σε βάρος των ανθρώπων του μέλλοντος. Η μόνη πολιτική για να αποφευχθεί η βίαια μέθοδος των λιμών, λοιμών και σφαγών είναι αφενός ο έλεγχος του πληθυσμού και αφετέρου (όχι μόνο να μην γίνουν οι φτωχοί πλουσιότεροι αλλά) να γίνουν οι πλούσιοι φτωχότεροι. Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις (μερικές εκ των ελληνικών αναφέρονται αναλυτικά εδώ).

Πηγή: https://EnimerotikoSympliroma.blogspot.com/

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

WWF: η Γη έχασε το 60% του πληθυσμού των άγριων ζώων τα τελευταία 40 χρόνια

«Είμαστε η πρώτη γενιά που γνωρίζει ότι καταστρέφουμε τον πλανήτη μας και η τελευταία ...

Τρύπα 5,6 δισ. στη ρευστότητα της αγοράς – Βουτιά 52% στον τουρισμό λόγω κορονοϊού

Ύφεση 8,5% προβλέπει η Grant Thornton για την ελληνική οικονομία το 2020 Μείωση της ...

Από ουραγός των 10 ουραγός των 27: Τα τεσσαράκοντα έτη της Ελλάδας στην Ευρώπη

Η διαχρονική σύγκριση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ Ελλάδας και λοιπών μελών ΕΕ τις τέσσερεις ...

Ντράγκι: Τα χαμηλά επιτόκια δεν καθιστούν αυτομάτως βιώσιμο το χρέος

Στην αποσαφήνιση ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που ισχύει σήμερα δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ...

Οι νέες ηλεκτρονικές απάτες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για να μην εξαπατηθείτε

Η μεγάλη ανάπτυξη των ψηφιακών μέσων και η εντατικοποίηση της προσπάθειας ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων ...