Έρευνα Ford: Η επικινδυνότητα της υπνηλίας στην οδήγηση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν κάποιος είναι άυπνος πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με εκείνον της υπέρβασης του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα, καθιστώντας τον εξίσου επικίνδυνο με έναν οδηγό που έχει πιει.

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών αυτό προσπαθεί να μειώσει η Ford.
Η Ford, διαμέσου έρευνας που διενήργησε, ανέδειξε την επικινδυνότητα της κόπωσης στο τιμόνι, πρωταρχική αιτία σε 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικά σχεδιασμένου ζευγαριού γυαλιών με την ονομασία «Sleep Suit» που προσομοιώνει καταστάσεις υπνηλίας, με τις οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένη η «τυφλή» οδήγηση.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί το «Sleep Suit» στο πλαίσιο δικού της προγράμματος εκπαίδευσης νέων οδηγών με την ονομασία «Driving Skills for Life». Τα ειδικά γυαλιά προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως τη κατάσταση μικρό-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση. Σε αυτή την κατάσταση, οι οδηγοί μπορεί να οδηγήσουν… στα τυφλά (απουσία συνειδητότητας) για 10 δευτερόλεπτα ή και παραπάνω, μερικές φορές και με τα μάτια ανοιχτά, διανύοντας μερικές εκατοντάδες μέτρα και μετά, το πιθανότερο είναι να μην θυμούνται τι έχει συμβεί.

Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smart phone, τα γυαλιά ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τις αντιδράσεις ενός εγκέφαλου σε εξάντληση όπου ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του για μισό δευτερόλεπτο, και μετά για όλο και μεγαλύτερα διαστήματα έως και χρόνο 10 δευτερολέπτων.

Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους (συνολικά πάνω από 18 κιλά) ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση στο τιμόνι.

Στις ΗΠΑ, τα περισσότερα ατυχήματα λόγω υπνηλίας προκαλούνται από οδηγούς κάτω των 25 ετών. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ευρέως γνωστή την επικινδυνότητα της οδήγησης σε κατάσταση νύστας και το Sleep Suit είναι ο τέλειος τρόπος για να αποδειχτεί κάτι τέτοιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Jim Graham ο υπεύθυνος προγράμματος της Ford.

Από την μεριά του, ο Dr Gundolf Meyer Hentschel, δημιουργός του «Sleep Suit», προτρέπει τους οδηγούς, εάν αισθανθούν κούραση όσο οδηγούν, να σταματήσουν κάπου με ασφάλεια, να πιουν ένα ρόφημα με καφεΐνη και να προσπαθήσουν να κοιμηθούν για 20 λεπτά, ώστε να ξυπνήσουν ανανεωμένοι και να συνεχίσουν με ασφάλεια την διαδρομή τους.

Διαβάστε, επίσης:Αντίστροφη μέτρηση για τα τέλη κυκλοφορίας – Τι θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ΙΧ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Αδρακτάς, ο δημιουργός του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και συγκεκριμένα του το ...

Ευρώπη: Πουλάνε πολύ τα «μικρά αυτοκίνητα» – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Τα μικρά αυτοκίνητα ή τα λεγόμενα αυτοκίνητα πόλης που ανήκουν στην κατηγορία Α και ...

H VW ετοιμάζει ηλεκτρικό buggy για τη νέα δεκαετία

Η VW επαναφέρει στα σχέδιά της για επιστροφή του buggy στην παραγωγή, μόνο που ...

Εννιά συμβουλές για την οδήγηση το καλοκαίρι

Η χώρα μας δέχεται ήδη το πρώτο θερμό κύμα του καλοκαιριού. Ήλιος, ελεύθερος χρόνος ...

To Fiat Panda CNG είναι το τέλειο αυτοκίνητο πόλης, σούπερ οικονομικό και φιλικό προς το περιβάλλον

Έχετε αναρωτηθεί ποιο είναι σήμερα το κορυφαίο καύσιμο για την κίνηση των αυτοκινήτων μας ...

Νέες τεχνολογίες εφαρμόζει η Peugeot για τη μείωση ρύπων

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναθεωρούν τα προγράμματά τους και αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις εκπομπές ...