ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ ΒΑΣΙΛΗ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟ

« Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε το Πράσινο…»

Αποστολή στην Κόρινθο: Θοδωρής Κοκώσης

 

Την τελευταία τριετία, ένα μέρος, όχι πολύ μακριά από την πρωτεύουσα, σκάρτη μια ώρα με το αμάξι, έχει λάβει τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως το μεγάλο καλοκαιρινό φεγγάρι που καθρεφτίζεται στα καταγάλανα νερά του Σαρωνικού και του Κορινθιακού κόλπου, με τη φωτεινή του πλευρά. Έτσι και η περιοχή της Κορίνθου, με την εξαιρετική ακτογραμμή της, κάθε καλοκαίρι, γεμίζει από επισκέπτες που ψάχνουν έναν τρόπο, στα υπέροχα νερά της, να σβήσουν από τα κορμιά τους την κούραση του χειμώνα. Ειδικά από την εποχή της οικονομικής κρίσης κι έπειτα, η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, έχει αυξήσει κατακόρυφα τη δημοφιλία της περιοχής.

Αυτή είναι η μία πλευρά του φεγγαριού, η φωτεινή, καθώς υπάρχει και η άλλη, η σκοτεινή. Αυτό που έχει ξεκινήσει μερικά καλοκαίρια πριν και συνεχίζεται, δεν γίνεται να μην ανησυχεί οποιονδήποτε θεωρείται άνθρωπος και αγαπάει τη φύση, τα ζώα και το περιβάλλον. Καλά καταλάβατε… Ο λόγος γίνεται για τις πυρκαγιές που… ξεφυτρώνουν πότε στους Αγίους Θεοδώρους, πότε στο Σοφικό, πότε στα Αθίκια, πότε στα Λουτρά και πάει λέγοντας. Ειδικά, τα «καημένα» τα Γεράνεια όρη και πέρυσι και φέτος έχουν γίνει… πόλος έλξης για τους εμπρηστές.

Για αυτά και για αρκετά άλλα ενδιαφέροντα θέματα μιλήσαμε με τον Δήμαρχο της πόλης, τον κύριο Βασίλη Νανόπουλο.

ΠΡΑΣΙΝΟ

«Υπάρχουν σημαντικές υποψίες ότι οι φωτιές δεν προέκυψαν τυχαία, αν αναλογιστούμε το χώρο, το χρόνο και το σημείο όπου ξεκίνησαν. Υπάρχει διάχυτη εντύπωση ότι είναι εμπρησμοί. Έχουμε στην περιοχή πολλά πλεονεκτήματα και ενδεχομένως κάποιοι να μπαίνουν στον πειρασμό βάζοντας φωτιές να δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες, ώστε μετά να χτίσουν κάποιο σπίτι», ξεκίνησε την αναφορά του στο τόσο σημαντικό θέμα της εποχής και συνέχισε. «Γίνονται πολλές προσπάθειες στον τομέα της πρόληψης, αλλά κι εδώ οι συνθήκες είναι περίεργες. Έχω ζητήσει να γίνουν αντιπυρικές ζώνες. Παρότι έχουμε επικοινωνία, υπάρχει ένα έλλειμμα συναντίληψης τόσο με τη δασική υπηρεσία όσο και με την αρχαιολογία. Αυτές είναι οι δύο… δικτατορίες στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι για να σώσουμε το δάσος, χρειάζεται ένα μικρό, ελάχιστο κομμάτι του, να μετατραπεί σε μία μικρή μεν ζώνη, αλλά που θα προστατεύει το υπόλοιπο πράσινο, τα σπίτια και φυσικά τους ανθρώπους», ενώ δεν δίστασε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. «Υπάρχει μια περιοχή, το Αμώνι, και εκεί οι συνθήκες προσομοιάζουν με το Μάτι. Αν ποτέ γίνει κάτι, δεν θα μπορεί να φύγει κανένας. Επίσης το Σοφικό και το Χιλιομόδι, που έχουν τόσο πολύ πράσινο, η σκέψη μας και φυσικά η πρόνοιά μας είναι στο πως θα τα προστατεύουμε, όπως και κάθε άλλη περιοχή του δήμου μας, που δυνητικά μπορεί να βρεθεί σε αντίστοιχο κίνδυνο».

 

ΧΡΟΝΟΣ

Δεν γινόταν να μην μπω στον πειρασμό να τον ρωτήσω αν, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, ξεκλέβει λίγο χρόνο για τον εαυτό του και έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει τις διακοπές του, όπως -λίγο πολύ- κάνουμε οι περισσότεροι. «Ο φόρτος της εργασίας ενός δημάρχου είναι μεγάλος και τον πρώτο χρόνο και τον δεύτερο και τον τρίτο, ιδιαίτερα τώρα με την πανδημία και τις αυξημένες υποχρεώσεις που έχουν οι επιχειρήσεις. Αν το συνδέσει κανείς με το στόχο που έχουμε να παραχθεί σημαντικό έργο από μένα και τους συνεργάτες μου στην πρώτη αυτή θητεία στον δήμο Κορινθίων, καταλαβαίνετε ότι αισθάνομαι πως πρέπει να δουλεύω από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ», εξήγησε και συνέχισε. «Οι πολίτες έχουν πολλές ανάγκες, και μακάρι να είχαμε ακόμα περισσότερο χρόνο από τις 24 ώρες της μέρας στη διάθεσή μας, ωστόσο έχουν ιεραρχηθεί οι ανάγκες από το team των συνεργατών μου και από εμένα τον ίδιο και σιγά-σιγά, ολοκληρώνουμε πράγματα που τα χρειάζεται η περιοχή, στους τομείς των υποδομών της ανάπτυξης και της προβολής του δήμου μας». Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ακούγοντάς τον, ήταν ότι δεν θα ήθελα να είμαι δήμαρχος, τουλάχιστον τώρα, το καλοκαίρι. «Δεν έχει ένας δήμαρχος ελεύθερο χρόνο. Ειδικά το καλοκαίρι με τα έκτακτα γεγονότα όπως είναι η πυρκαγιά, η λειψυδρία και οι πολλοί επισκέπτες, που έρχονται τη συγκεκριμένη περίοδο στην περιοχή μας. Οπότε, μένει λίγος χρόνος για να μείνω με την οικογένειά μου, να κάνω ένα μπάνιο στη θάλασσα και να δω λίγους φίλους».

 

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

«Δυστυχώς πολλά ζητήματα του δήμου μας θα έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και αρκετά χρόνια, παρόλα αυτά η προσπάθεια μας γίνεται ως προς την  κατεύθυνση να καλυφθούν αυτά τα κενά. Αναφέρομαι στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της τουριστικής ανάπτυξης, του παραλιακού μετώπου, της προβολής και ενός συνδυασμού συνεργειών ανάμεσα σε διαφορετικές επιχειρήσεις και επαγγέλματα», τόνισε και στην συνέχεια αναφέρθηκε στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που υπάρχει σήμερα, την αγκύλωση γενικά του δημοσίου και τη γραφειοκρατία, ακόμα και για απλά πράγματα, στα οποία χρειάζεται η έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση. «Σκεφτείτε το πιο απλό, ότι ένας εθελοντής αν πρέπει να μεταβεί δίπλα, στο Λουτράκι για να συνδράμει στην κατάσβεση π.χ μιας πυρκαγιάς, χρειάζεται να λάβει αυτή την άδεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η σχετική καθυστέρηση με ότι αυτό συνεπάγεται. Ως Μάνατζερ σε πολυεθνική επιχείρηση και πρόεδρος στο εμπορικό επιμελητήριο για πολλά χρόνια, έχω μάθει μια ζωή να λειτουργώ με κανόνες του ιδιωτικού τομέα, όπου τα πράγματα γίνονται γρήγορα, γίνονται σωστά και τώρα αυτό που βλέπω είναι ένα σοκ», και κατέληξε. «Προσπαθώ να αλλάξω τη νοοτροπία των ανθρώπων, διότι τους νόμους και τους κανόνες δεν μπορώ να τους αλλάξω. Υπάρχουν ζητήματα που χρονίζουν, διότι δεν υπάρχει το σύστημα που θα βάλει τις υπηρεσίες να δουλέψουν σε άλλους ρυθμούς. Χρειάζονται ένα σωρό διαδικασίες για να αγοράσουμε ένα απλό αντικείμενο. Έτσι χάνουμε άπειρο χρόνο σε διαδικαστικά ζητήματα που είναι άχρηστος χρόνος».

 

ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ

Το πιο σημαντικό πράγμα που θεωρεί ο ίδιος ότι χρειάζεται αλλαγή, είναι η νοοτροπία των ανθρώπων, δηλαδή η στάση που έχουν στα πιο απλά πράγματα. «Οι κάτοικοι της πατρίδας μας, όχι μόνο του δήμου μας δεν είναι εξοικειωμένοι όσο θα έπρεπε με την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και με τον σεβασμό στον κοινόχρηστο χώρο. Εμείς προσπαθούμε να έχουμε υψηλά πρότυπα καθαριότητας πιστεύοντας ότι όταν και ο πολίτης αντικρίζει ένα καθαρό μέρος, φέρεται και ο ίδιος με τον ανάλογο σεβασμό», ενώ στη συνέχεια μάς τόνισε τη σπουδαιότητα της προώθησης της ανακύκλωσης καθώς και για το σχέδιο του δήμου, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας από την αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων που υπάρχουν στην περιοχή, με Led. Παράλληλα, είπε: «Έχουμε προγράμματα για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού, που ειδικά τώρα τους θερινούς μήνες, είναι τόσο σημαντικό θέμα και η άρδευσή του από τις γεωτρήσεις, δεν θα πρέπει με τίποτα να γίνεται με σπατάλη. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι ολοκληρώνεται ένα έργο σχετικά με την επεξεργασία του νερού μέσω του βιολογικού καθαρισμού, ώστε να μπορούμε με αυτό τον τρόπο να αρδεύουμε τα χωράφια και τις καλλιέργειες».

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Προς το τέλος η συζήτησή μας με τον κύριο Νανόπουλο, στράφηκε γύρω από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έναν χώρο από όπου προέρχεται και ο ίδιος. «Στη βάση της σκέψης μου είμαι περισσότερο τεχνοκράτης και λιγότερο πολιτικός. Η παρούσα κυβέρνηση λειτουργεί ως μία κυβέρνηση τεχνοκρατών, εμπιστεύεται τους ειδικούς (ειδικά τώρα στην πανδημία), κάνει προσεκτικά βήματα και είμαι ευχαριστημένος από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα θέματα. Έχει ξεφύγει από τα στοιχεία του παλαιοκομματισμού, αντιμετωπίζει με σύγχρονο τρόπο τις σημαντικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά της, και η άποψη μου είναι πως βρίσκεται σε καλό δρόμο».

 

Ολοκληρώνοντας, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι η συνέντευξη με τον Δήμαρχο Κορινθίων, πραγματοποιήθηκε στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης, ίσως το ομορφότερο παραλιακό κομμάτι της Κορινθίας, εκεί που υπάρχουν οι ιαματικές πηγές, όπου πολλοί άνθρωποι κολυμπάνε χειμώνα-καλοκαίρι. «Έχουμε ορίσει τόσο εντεταλμένο σύμβουλο όσο και δικηγόρο, ώστε να περάσει η παραχώρηση των ιαματικών πηγών της Ωραίας Ελένης στο δήμο, σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευσή τους. Έτσι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το χώρο και να τον μετατρέψουμε σε πόλο έλξης για να τον χαίρονται τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες. Ελπίζω σύντομα ότι θα έχουμε περισσότερα νέα με το ζήτημα αυτό».

Η συνάντηση με τον κύριο Βασίλη Νανόπουλο, εκτός από τις ειδήσεις που μας έδωσε για μια σειρά από θέματα, με έκανε σοφότερο στο εξής. Συχνά-πυκνά τόσο εγώ όσο και οι φίλοι μου, από τον καναπέ μας, από την καφετέρια και από την παραλία, βρίσκουμε… λύσεις για όλα τα προβλήματα που απασχολούν την πόλη, τη χώρα και τον πλανήτη ολόκληρο. Δεν αντιλαμβανόμαστε βέβαια τις δυσκολίες, τις αγκυλώσεις και τη δυσλειτουργία του συστήματος, καθώς και το χρόνο που χρειάζεται για διορθωθούν κάποια πράγματα. Σκέφτομαι μερικές φορές ότι ίσως η αλλαγή που ζητάμε σε διάφορους τομείς, θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από μέσα μας, από εμάς τους ίδιους…

 

Υ.Γ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Χριστίνα Τσιορωτά, για την υλοποίηση αυτής της συνέντευξης.

Υ.Γ 2: Ευχαριστώ ιδιαιτέρως το cafe“Gustoso” (Λεωφόρος Επιδαύρου 118, στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης) για την παραχώρηση του χώρου της συνέντευξης. (Facebook: Ilgustoso, Instagram:Gustosocoffee).

 

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Επίθεση με καυστικό υγρό σε βάρος 26χρονης εγκύου στην Αθήνα

Στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Κυψέλη, καταγγέλλει μια 26χρονη έγκυος πως δέχθηκε ...

Δένδιας: Τα περί «γκρίζων ζωνών» θα μπορούσαν να γυρίσουν μπούμερανγκ στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο έστειλε ο ...

Βρεφονηπιοκόμος στην Κρήτη αρνητική σε self test και μάσκα

Στην… αντεπίθεση περνά ο δήμος Αρχανών – Αστερουσίων στην Κρήτη μετά τη μήνυση που ...

Ιωάννης Λαγός: Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος του

Λίγες ώρες μετά την άρση της ασυλίας του καταδικασμένου Ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής εκδόθηκε ...

Απέφυγε τον κίνδυνο ο Tiger Woods

Με επιτυχία υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του κόσμου, Tiger Woods, ...

Απαγωγή Μαρκέλλας: Το κορίτσι αναγνώρισε τη γυναίκα που το άρπαξε

Στο ευρύτερο φιλικό περιβάλλον της οικογένειας της δεκάχρονης Μαρκέλλας ανήκει η γυναίκα την οποία ...