Γιάννης Βούρος: «Συνήθως, μπαίνω στους στίβους για να κερδίζω…!»

Ο αγαπητός ηθοποιός βγήκε πρώτος σε ψήφους στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας με ποσοστό 55,22%, ενώ δεύτερος με ποσοστό 44,78% ήρθε ο Βασιλόπουλος Αριστείδης

Τον κύριο Βούρο τον γνωρίζω πολλά χρόνια καθώς έχουμε συναντηθεί και μιλήσει πολλές φορές. Είναι ένας άνθρωπος γενναιόδωρος, εκ φύσεως ευγενής και το γεγονός πως αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά μόνο κέρδος θα είναι για τους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας.

 

Της: Έπη Τρίμη

 

Συγκεκριμένα, ο αγαπητός ηθοποιός βγήκε πρώτος σε ψήφους στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας με ποσοστό 55,22%, ενώ δεύτερος με ποσοστό 44,78% ήρθε ο Βασιλόπουλος Αριστείδης.

Ο Γιάννης Βούρος γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στην πόλη της Νέας Φιλαδέλφειας με καταγωγή από τη Χίο και την Καβάλα.

Έκανε τα πρώτα του σχολικά βήματα στη Σχολή Χατζήβεη στη Νέα Φιλαδέλφεια ενώ συνέχισε τον κύκλο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων.

Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, υπήρξε αθλητής του στίβου και ποδοσφαιριστής στα τμήματα της ΑΕΚ.

Εμείς, του ευχόμαστε ολόθερμα επιτυχία στον ανηφορικό δρόμο του καθώς άνθρωποι με το ήθος και το πείσμα του πρέπει να βγουν στο προσκήνιο ώστε η εικόνα της πατρίδας μας να γίνεται μέρα με τη μέρα καλύτερη.

 

Κύριε Βούρο πιστεύατε μέσα σας στην πρωτιά και πού νομίζετε πως υστερούσε ο αντίπαλός σας Αριστείδης Βασιλόπουλος ;

Ο Aριστείδης Βασιλόπουλος νομίζω πως υστερούσε λόγω της στασιμότητας που είχε αποτυπωθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη Νέα Χαλκηδόνα. Εν πολλοίς, είχε αποδοθεί στο γεγονός πως ο Δήμος δε διαθέτει χρήματα και υπόκειται σε οικονομική δυσπραγία.

Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να βρει πόρους θα μπορούσε να μπει στη λογική της χρηματοδότησης από άλλες πηγές όπως ο ΕΣΠΑ. Υπάρχουν «κάνουλες» που μπορείς να έχεις εισροή χρημάτων, αρκεί να το θέλεις. Το εν λόγω γεγονός σε συνδυασμό με τη νοοτροπία της στασιμότητας και της έλλειψης επιθυμίας αναβάθμισης είναι μια φιλοσοφία που τη βλέπουμε και στους κυβερνόντες και τα αποτελέσματα είναι φανερά.

Η πόλη δεν είναι καθαρή. Δεν έχει ασφάλεια, φωτισμό στα πάρκα, τα μικρά σοκάκια και στους δρόμους των παραμεθόριων περιοχών με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί περίτρανα η αντίληψη της στασιμότητας.

Επίσης, πέραν της καθημερινότητας δεν υπήρξε ανάπτυξη στο πολιτιστικό κομμάτι και του Άλσους που είναι ένας οικογενειακός πνεύμονας αναψυχής όπως ήταν παλιά στα δικά μας τα χρόνια.

 

Αν εγώ δεν πίστευα πως μπορώ να διεισδύσω σ’ ένα κατεστημένο και να πάρω το Δήμο δε θα έθετα υποψηφιότητα. Το πρόγραμμά μου έγινε γνωστό μέσα σε 4 ½ μήνες. Το επικοινωνήσαμε όσο γίνεται περισσότερο στον κόσμο ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνας πείθοντας πως είμαστε μια μάχιμη παρέα ανθρώπων που διαθέτει πτυχία, όρεξη και εμπειρία στα ζητήματα του Δήμου.

Συνήθως, μπαίνω στους στίβους για να κερδίζω κι αυτό άρχισε να αποτυπώνεται από τον πρώτο μήνα που υπήρχε αμφιταλάντευση του κόσμου καθώς μερίδα ανθρώπων έλεγε πως είχα λείψει καιρό από τη γενέτειρά μου και έχω κάνει άλλα πράγματα. Αυτό, ήταν και το πάτημα για να με πολεμήσουν οι αντίπαλοί μου. Βέβαια, γρήγορα ακυρώθηκε κι όλα πήραν το δρόμο τους.

 

Ένας υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει απαραίτητα να είναι δημόσιο πρόσωπο;

Η αναγνωσιμότητα παίζει μεγάλο ρόλο και έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Δόξα το Θεώ με τα από 45 χρόνια στα κοινά -όταν ήμουν στη βιτρίνα της κοινωνίας λόγω επαγγέλματος-το πρόσημό μου παραμένει θετικό.

Ως προς τα προαναφερθέντα σαφώς πιστεύω πως έχει παίξει ρόλο το γεγονός πως είμαι αναγνωρίσιμος  αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκα ποτέ αυτό. Δεν προέβαλα τα πτυχία μου, τη σχέση μου με τα πανεπιστήμια και τη συγγραφική μου ιδιότητα. Αυτό που προβλήθηκε – αυτονόητα- ήταν το ποιος είμαι ως άνθρωπος. Αν δηλαδή  είμαι προσηνής, χαμηλών τόνων,  συναινετικός και με διάθεση να αφουγκραστεί και να βοηθήσει.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Αλέξη Γεωργούλη που έγινε Ευρωβουλευτής;

Αφήστε να δούμε τί θα κάνει ο κάθε άνθρωπος. Πιστεύω όπως και στο θέατρο ότι μια «παράσταση» δεν είναι ένα εκ των προτέρων αποτέλεσμα αλλά ένα εκ των υστέρων γεγονός. Τον οποιοδήποτε γνωστό θα τον κρίνουμε μετά γιατί δεν ξέρουμε τί μπορεί να προσφέρει. Η βοήθεια μπορεί να έρθει και από τον τελευταίο στρατιώτη σε μια μάχη! Πιστεύω πως η κοινωνία είναι καχύποπτη, γενικώς, και ίσως δικαίως. Αλλά εγώ, είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος. Πιστεύω ότι αξίζει κάποιοι άνθρωποι να προσπαθούν και να καταθέτουν το δικό τους «οβολό». Τον Αλέξη αν και δεν τον ξέρω είναι ενεργός και δημιουργικός και η όποια πιθανή του απειρία μέσα από τη δημιουργικότητά του και την επιθυμία του να προσφέρει έργο πάρα πολύ σύντομα θα αποφέρει «καρπούς».  

 

Ποια είναι η γνώμη σας κύριε Βούρο για τη συνάδελφό σας Πέγκυ Σταθακοπούλου;

Η Πέγκυ, είναι αδελφική μου φίλη και την ξέρω από τα 20μας χρόνια. Πρόκειται για μια εξαιρετική προσωπικότητα, είναι τελειομανής και «μαμούνι» και με ό,τι κι αν καταπιαστεί θα προσφέρει έργο.

Είτε τοποθετηθεί ως Διευθύντρια φορέα , είτε ως Διοικητής σε κάποιο οργανισμό, είτε στη διεύθυνση ενός κρατικού θεάτρου ή στην Ευρωβουλή για θέματα που αφορούν στο προσφυγικό , την ύπατη αρμοστεία και το μεταναστευτικό θα έχει άριστα αποτελέσματα.

 

Θα αφήσετε την ενασχόλησή σας με την υποκριτική για να ασχοληθείτε αποκλειστικά με τη Δημαρχία;

Τις περιόδους που ήμουν Διευθυντής στο Κρατικό Βορείου Ελλάδος και επί 5 χρόνια είχα αφήσει την υποκριτική. Για μένα το θέατρο δεν είναι η ζωή μου με τη λογική πως αν δεν κάνω θέατρο θα πεθάνω. Κάνω έτσι και αλλιώς πράγματα που με φέρνουν σ’ επαφή με την κοινωνία.

 

Ποιο ήταν το βαθύτερο κίνητρο που σας έπεισε να ασχοληθείτε με τα κοινά του τόπου από τη νεαρή σας ηλικία;

Θα ακουστεί κοινότυπο γιατί το λέω συχνά. Επιθυμώ να κατανεμηθεί δικαιότερα το μίνιμουμ της ευμάρειας και να επανέλθει το χαμόγελο στην κοινωνία. Από την εφηβική μου ηλικία, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι πολύ θα ήθελα να είμαι ο μεσάζων προκειμένου κάποιος να περάσει καλύτερα στη ζωή του. Οι γονείς μου δεν ήταν πολιτικοποιημένοι αλλά διάβαζαν. Είχαν άποψη αλλά δεν ασχολήθηκαν με την πολιτική ποτέ, επίσημα.

 

Ποια η δυναμική που ασκεί ένας Δήμος και ένας Δήμαρχος στους πολίτες και την πολιτεία;

Νομίζω πως μπορεί να παίξει το ρόλο της «ατμομηχανής».  Υπάρχουν «βαγόνια» με εφόδια που μπορούν να προσφερθούν στην κοινωνία για την εξέλιξη και αναβάθμισή της προκειμένου να αναπροσαρμοστούν για να αποφέρουν καλύτερα πράγματα σ΄ ένα Δήμο.

Ο Δήμαρχος ως πρώτος πολίτης μιας πόλης πρέπει να παίξει το «ρόλο της ατμομηχανής» προκειμένου να αρχίσει το «ταξίδι» της προσφοράς.

 

Πώς σας αντιμετωπίζουν οι περίοικοι όταν σας συναντούν να κυκλοφορείτε γύρω τους;

Πολύ καλά. Λίγο πριν έρθω για τη συνέντευξή μας περπάτησα στη Δεκελείας γιατί έμεινα από τη μηχανή μου και πήγα μέχρι το συνεργείο για να την πάρω και μου φέρονται στο δρόμο πολύ εγκάρδια. Ακόμη κι αυτοί που δεν με επίλεξαν για Δήμαρχο της πόλης έχουν καλή πρόθεση απέναντί μου. Μου ζητούν να βγάλουμε φωτογραφίες και με συγχαίρουν που γύρισα πάλι στη γειτονιά που μεγάλωσα και έπαιξα. Εκτιμώ πως χαίρονται και ελπίζουν σε κάτι καλύτερο. Επιδίωξή μου είναι να επιβεβαιώσω τις προσδοκίες των ανθρώπων που με εμπιστεύτηκαν για τη Δημαρχία της πόλης και να ακυρώσω την όποια επιφύλαξη που έχουν κάποιοι για μένα.

 

Ο συνδυασμός «Πολιτών Πολιτεία» κι εσείς ως Δήμαρχος από πού σκοπεύετε να ξεκινήσετε το έργο σας στο δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας;

Στις πρώτες εκατό μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα (αναλαμβάνω επίσημα από την 1η Σεπτέμβρη) η εικόνα της πόλης θα έχει αλλάξει και ως προς την ασφάλεια των πολιτών -ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές της – ως προς τον καλλωπισμό της πόλης, την καθαριότητα και σιγά σιγά θα αρχίσουμε να ζωντανεύουμε την πόλη κάνοντας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες καθώς και φεστιβάλ.

 

 

Ποιες είναι οι παθογένειες της Νέας Φιλαδέλφειας

Τα τελευταία χρόνια η Νέα Φιλαδέλφεια ήταν εσωστρεφής και δεν είχε άνοιγμα στους όμορους Δήμους. Υπήρχε μια μιζέρια ως προς τις αποφάσεις κι ένας σκοταδισμός απέναντι στα τεκταινόμενα, θυμίζοντας μεσαίωνα. Πιστεύω πως ο δικός μας συνδυασμός με τα εξαιρετικά στελέχη που υπάρχουν θα προσφέρουν μια αναγέννηση.

 

Η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Κίνημα Αλλαγής, είδαν με θετικό μάτι την υποψηφιότητά σας, και φυσικά λαμβάνετε τη στήριξης του φίλαθλου κόσμου και της διοίκησης της ΑΕΚ. Πώς καταφέρατε να είστε τόσο αγαπητός και να προσπεράσετε πολιτικά εμπόδια και στερεότυπες  πεποιθήσεις; 

Όταν είσαι γνωστός σε μια κοινωνία και ο κόσμος γνωρίζει πώς έχεις κινηθεί -ειδικά στα δημοτικά πράγματα -δεν μπορεί να παίξει ρόλο το κόμμα, το χρώμα και η κατεύθυνση. Παίζει ρόλο η προσωπικότητά σου, το πώς έχεις συνεργαστεί με πολίτες από διαφόρους χώρους παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία. Επομένως ήταν εύκολο κάποιοι άνθρωποι να μ’ εμπιστευτούν και να δημιουργήσουμε μια παρέα από νεοδημοκράτες, από ανθρώπους του κέντρου, από κεντροαριστερούς ή αριστερούς που είχαν ως στόχο την αναβάθμιση και την αλλαγή της εικόνας και του περιεχομένου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Έχουμε κοντά μας συμβούλους και υποψηφίους από πέντε διαφορετικές παρατάξεις των προηγούμενων Δημοτικών εκλογών. Ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα γιατί δεν είναι εύκολο να πειστούν και να έρθουν μόνοι τους να δηλώσουν πως θέλουν να βρίσκονται κοντά μας.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον Κώστα Μπακογιάννη;

Εκτιμώ πως είναι μια καλή λύση για τη δημαρχία της Αθήνας. Ειδικά σ’ αυτήν τη μεταβατική εποχή που αμφιβάλλουμε για πολλά και αμφιταλαντευόμαστε απέναντι σ΄ ανθρώπους και στις κατευθύνσεις που πρέπει να έχει ένας Δήμος.

Σε συνδυασμό με τις εκλογές και τη διοίκηση του Γιώργου Πατούλη μπορεί να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αμφίδρομων σχέσεων και εργασιών προκειμένου τουλάχιστον η Αττική να ζήσει καλύτερες ημέρες.

 

Ποια είναι η σχέση σας με τον κύριο Πατούλη;

Οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Τα τελευταία 17 χρόνια έμενα στο Δήμο Αμαρουσίου και έχουμε συνεργαστεί εξαιρετικά  καλά την περίοδο  που ήμουν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Ο Τσίπρας έκρυβε τελείως διαφορετικά πράγματα απ’ αυτά που φανέρωνε. Ούτε ο Κώστας Μπακογιάννης αλλά ούτε και ο Γιώργος Πατούλης είναι έτσι.

Ο Πρωθυπουργός, σχολιάστηκε από τον ελληνικό λαό στις Ευρωεκλογές και θα σχολιαστεί και στις Βουλευτικές.

 

Τι αντιπολίτευση πιστεύετε πως θα κάνει το ΚΙΝΑΛ; Εποικοδομητική, ευρωπαϊκή, συναινετική ή λαϊκιστική και ανεύθυνη;

Ανεύθυνη δε θα είναι. Αλλά την πολιτική που θα ασκήσει το ΚΙΝΑΛ θα την ορίσουν από ποιον θα εκλέξει ο ελληνικός λαός.

 

Ποια είναι η γνώμη σας για την πολιτική κατάσταση της χώρας μια ανάσα πριν τις εθνικές εκλογές; 

Νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η πολιτική είναι κινούμενη άμμος και δεν ξέρω τί μπορεί να προκύψει που μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Η δε Νέα Δημοκρατία τείνει προς αυτοδυναμία.

 

Διάβασα πως έχετε στο μυαλό σας να πραγματοποιήσετε πράγματα που θα έπρεπε στον 21 ο αιώνα να μην αποτελούν παθογένειες και ούτε καν να τα συζητάμε όπως  το μίνιμουμ των ανέσεων για όλους τους πολίτες, την πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και την υγεία, τη δικαιοσύνη και τη ελευθερία έκφρασης . Πώς οραματίζεστε την υλοποίησή τους;

Αυτονόητα είναι για όσους έχουν το μέσο νου, όσων ασχολούνται με τα κοινά, την προσφορά και την εξέλιξη. Όταν το Δήμο τον χειρίζονται άνθρωποι που συμπιέζουν τα πράγματα προς τα κάτω και άτομα εσωστρεφή και ό,τι έχει σχέση με το αντεξουσιαστικό  τότε μοιραία δημιουργείται ένα οξύμωρο σχήμα το οποίο μάλλον θα φέρει στασιμότητα και ακυβερνησία.

 

Πότε υπολογίζετε την ολοκλήρωση του γηπέδου της ΑΕΚ και σε ποιο στάδιο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες;

Το γήπεδο της ΑΕΚ στηρίζεται κατά τη δική μου άποψη σ΄ ένα τρίπτυχο που έχει να κάνει και με τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη. Η ΑΕΚ δεν είναι ένα σωματείο που προέκυψε γιατί μια παρέα ανθρώπων σε μια τοπική κοινωνία αποφάσισε να κάνει ένα σύλλογο ο οποίος εξελίχθηκε, πέρασε τα τοπικά πρωταθλήματα, πέρασε στα διευρυμένα πρωταθλήματα και έφτασε να παίζει στη Super League. Η ΑΕΚ κουβαλάει μια ιστορική μνήμη, ρίζες, προσφυγιά, ξενιτιά, πόνο και πολιτισμό επί της ουσίας.

Με την ένταξη του μουσείου εντός του γηπέδου πιστεύω πως θα δημιουργηθεί ένας πόλος έλξης για φορείς, σωματεία και συλλόγους και θα έχει μια επισκεψιμότητα πέραν των ημερών που θα παίζει μπάλα.

Τα διαφυγόντα κέρδη και τα ενοίκια στον ΟΑΚΑ θα σταματήσουν να υφίστανται και θα υπάρξουν έσοδα στο Δήμο και θέσεις εργασίας τόσο λόγω του μουσείου όσο και δρώμενων. Στη δεδομένη στιγμή υπάρχουν διαφυγόντα κέρδη ενώ εδώ θα έχουμε έσοδα και μια ανάπτυξη οικονομική η οποία θα είναι προς όφελος των δημοτών καθώς  θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας . Το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 202- με 2021 λόγω διαφόρων προβλημάτων του Δήμου.

 

Αυξήθηκαν σήμερα οι άνθρωποι που σάς περιτριγυρίζουν ελπίζοντας σε μια θέση στο Δήμο;

Προς το παρόν δε μου ζητούν εργασία και προς ώρας έρχονται να με συγχαρούν άνθρωποι που δεν τους ήξερα ως ψηφοφόρους μου. Ωστόσο, ασκείται μια έμμεση ή άμεση προσάρτηση στην ομάδα που έχουμε δημιουργήσει αλλά το δικαιολογώ αυτό. Νομίζω πως είναι σεβαστό καθώς πάντα ο νικητής διευρύνει τον κύκλο του.

 

Είστε άνθρωπος που θα κλείσει αυτιά και μάτια στην έκκληση για βόλεμα συγγενών και φίλων;

Το έχω ήδη κάνει. Στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος επί 3 χρόνια που διετέλεσα καλλιτεχνικός διευθυντής δεν εισχώρησε κανένας συγγενής πρώτου βαθμού. Άνθρωποι  που θα επιδιώκουν να προσαρτηθούν στη διοίκηση θα περάσουν από πολύ «λεπτό κόσκινο». Τι να το κάνω ένα «κουτσό άλογο» αν δεν έχει το γνωσιακό υπόβαθρο για να προσφέρει;

 

Σκοπεύετε να κάνετε δημοτικό ραδιόφωνο και τηλεόραση προκειμένου ο δήμος να έχει ακόμα περισσότερη φωνή και διαφημιστικά έσοδα δίνοντας παράλληλα και θέσεις εργασίας;

Δημοτικό ραδιόφωνο θα ήθελα πολύ να κάνω αλλά τηλεόραση όχι. Νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι να το στελεχώσουν. Θα κάνουμε, επίσης, δημοτικό θέατρο, επαγγελματική δραματική σχολή και λέσχη κινηματογράφου.

 

Είστε απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος Δημοσιογραφίας-Δημοσιολογίας και της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου. Απ’ όσα έχετε σπουδάσει τι θεωρείτε πως αποτέλεσε «όχημα»  προκειμένου να διευρύνετε  τους ορίζοντές σας;

Το προσωπικό μου διάβασμα, πέραν των πτυχίων. Αν δεν είχα μια πλατιά γνώση και δε διάβαζα από 14 ετών Ράσελ, Καζαντζάκη και βιβλία ευρείας επιμόρφωσης και εκπαιδευτικά συγγράμματα  νομίζω πως δε θα είχα φτάσει εδώ που βρίσκομαι. Το πτυχίο δεν κάνει τον άνθρωπο και τρανό παράδειγμα είναι ο κύριος Πολάκης. Υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι από διάφορα κόμματα που τους «βγάζω το καπέλο» και άσχετα με τα πολιτικά τους «πιστεύω» έχουν έρθει να προσφέρουν ανιδιοτελώς στα κοινά.

 

Υπήρξατε πολιτικός συντάκτης στις εφημερίδες Αθηναϊκή και Ημερησία και αργότερα παρουσιάσατε την ενημερωτική τηλεοπτική εκπομπή «Κάθε μέρα» στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΙΡΤ). Πώς σας φαίνεται σήμερα το επάγγελμα του δημοσιογράφου που όποιος πλέον το ασκεί απλά το κάνει από έρωτα χωρίς τις ανάλογες απολαβές;

Το επάγγελμα του δημοσιογράφου βρίσκεται στην παρούσα φάση «στην εντατική», όπως και το επάγγελμα των ηθοποιών. Νομίζω πως ο δημοσιογράφος έχει τρωθεί από το ίντερνετ. Το κομμάτι των ιντερνετικών ΜΜΕ δημιούργησε ένα μαρασμό στο ρεπόρτερ και στον άνθρωπο που έγραφε στο χαρτί  ή ήταν στη Βουλή μέχρι τις 4 το πρωί για να πάρει είδηση.

Σήμερα όλα γίνονται στο βωμό της ταχύτητας κι έχει ακυρωθεί η έρευνα, η προσωπική επαφή με τον πολιτικό ή τον υπουργό. Εκείνη την εποχή είχαμε άλλη σχέση. Κατά τον ίδιο τρόπο έχουν ακυρώσει και τη σχέση του ηθοποιού με το κοινό. Δεν υπάρχει πλέον απόσταση και έχει χαθεί ο καλός εννοούμενος μύθος κι όλοι είμαστε μέσα σ΄ ένα «μπλέντερ» και βγαίνουμε απ’ αυτό ως «χυμός».

 

Διετελέσατε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) από τον Μάρτιο του 2008 ως υπεύθυνος για θέματα θεάτρου και κινηματογράφου στον τομέα πολιτισμού. Θα ήθελα να σχολιάσετε την αποδόμηση του εν λόγω κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε όλες τις αμαρτίες της μεταπολιτευτικής πολιτικής ζωής. Το εν λόγω κόμμα πήρε πολύ γενναίες πολιτικές αποφάσεις κατά το ήμισυ. Το πρώτο μνημόνιο δεν ήταν τόσο βαρύ όσο αυτά που ακολούθησαν. Μπήκαμε στη λογική του σου προσφέρω με ψηφίζεις και τούμπλαλιν. Αν είχαμε ακυρώσει τα ρουσφέτια έστω και κατά το ήμισυ «πληγώνοντας» ένα μέρος των δημοσίων υπαλλήλων και «θυσιάζοντας» ένα μέρος των νοσηλευτών και των τελωνιακών πιστεύω πως δε θα χρειαζόταν ούτε δεύτερο αλλά ούτε και τρίτο μνημόνιο. Μπήκαμε στη λογική του να μην τους πειράξουμε καθότι αποτελούν ψηφοφόρους.

Εγώ, είχα διαχωρίσει τη θέση μου σε μεγάλο βαθμό και το διάστημα αυτό είχαν ακουστεί πολύ σκληρά λόγια στη Βουλή. Πιστεύω, όμως, πως αν είχε εφαρμοστεί η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων θα είχε σωθεί η επόμενη γενιά και η κοινωνία που επλήγει από τα μνημόνια που ακολούθησαν. Είμαστε επίσημα στο 4Ο μνημόνιο άσχετα αν το βαπτίζουμε ως επιτήρηση.

 

Ο γιος σας Στέφανος από  τη γέννησή του ήρθε στον κόσμο χωρίς άκρα στις παλάμες και στα μετατάρσια στα πόδια. Ωστόσο, έκανε μεταπτυχιακό στο Εδιµβούργο και συνεχίζει να «παλεύει» µε αξιοπρέπεια για την ανεξαρτησία του. Με τι ασχολείται σήμερα;

Ο Στέφανος είναι στέλεχος σε μια διαφημιστική εταιρία. Έχει μεράκι και δουλεύει εξαιρετικά. Οι σπουδές που επίλεξε ήταν αποκλειστικά δική του επιλογή. Ο δρόμος του θα είναι ανοδικός γιατί ήδη τον ζητούν οι μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρίες και εκτιμώ πως θα έχει την εξέλιξη που ο ίδιος αναμένει. Το εμπορικό κομμάτι βέβαια και το κομμάτι της διαφημιστικής πίτας δεν είναι και στα καλύτερά του. Εγώ, είμαι ένας πατέρας με πολύ ανοιχτό μυαλό. Ποτέ δεν έχω επέμβει στις επιλογές του και ούτε του έθεσα στόχους.

 

Τι ονειρεύεστε για το γιό σας Αλέξη;

Ο Αλέξης ασχολείται με τον αθλητισμό αποκλειστικά μ ε τις δικές του δυνάμεις χωρίς φάρμακα και ντόπινγκ. Όταν τελειώσει την αθλητική του καριέρα και τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο εκείνος θα θέσει τους στόχους του. Εγώ, δεν ονειρεύομαι για λογαριασμό των παιδιών μου. Το μόνο που θέλω είναι να αφήσουν το θετικό τους αποτύπωμα με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

 

Η κόρη σας Μαρία Λουίζα Βούρου έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι από το Γιάννη Παπαγεωργίου. Τι θυμάστε όταν σας ανακοίνωσε πως θα γίνετε παππούς τόσο νέος ;

Διφορούμενο ήταν το συναίσθημα. Από τη μία σκέφτηκα πως έρχεται νέο μέλος στους κόλπους της οικογένειας και στη συνέχεια αναλογίστηκα πόσο γρήγορα περνούν τα χρόνια. Όμως επειδή διατηρούμε ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση ως σωματοδομή, υγεία και ενέργεια δε με πείραξε που έγινα παππούς. Αισθάνομαι νέος, είμαι καλά και έτσι με βλέπουν και οι άλλοι άνθρωποι. Οι ονοματοδοσίες δεν κάνουν τα αξιώματα των ανθρώπων!

 

Βλέπετε στο εγγόνι σας μια δεύτερη ευκαιρία να είστε  ένας εξ’ αποστάσεως  πιο ώριμος και έμπειρος δεύτερος πατέρας και συμβουλάτορας;

Θα μπορούσα αν μου ζητηθεί μια συμβουλή να τη δώσω αλλά ποτέ δε θα επέμβω ακόμα και στο πλέον απλούστερο πράγμα όπως γιατί φοράει το μωρό ένα φορμάκι ενώ κάνει ζέστη. Οι εκάστοτε γονείς είναι οι καλύτεροι παιδοψυχολόγοι και ανατροφείς των παιδιών τους.

 

Έχετε πει πως οι γονεϊκές σχέσεις δε στηρίζονται σε σχέσεις αιματολογικές αλλά στα συναισθήματα. Ωστόσο,  εκείνη τη στιγμή που πήρατε στα χέρια σας τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη απέναντι στη μητέρα της Μαρίας Λουίζας;

Γιατί δεν έχει ερωτηθεί ποτέ η μητέρα της Μαρίας Λουίζας και πώς αισθάνθηκε όταν ανακαλύφθηκε πως δεν ήμουν ο βιολογικός πατέρας της κόρης μου;

 

Ο πρώτος σας γάμος ήταν με την ηθοποιό, Άννα Ανδριανού, στη συνέχεια με τη Νταίζη Σεμπεκοπούλου και τα τελευταία χρόνια με τη Λένα Κώνστα που επίσης χωρίσατε. Τι μάθατε από τρεις χωρισμούς;

Μαθαίνεις πως μπορεί να έχουν επίπεδο εφόσον και οι δύο πλευρές έχουν ανωτερότητα και αξιοπρέπεια.  Όλες οι γυναίκες μου ήταν δυναμικές και με τσαγανό και οι σχέσεις μας είναι άριστες. Μάλιστα, ήρθαν και οι τρεις να με στηρίξουν τώρα στις δημοτικές εκλογές και όλες χάρηκαν εξίσου με την εκλογή μου.

 

Είστε δύσκολος ως σύντροφος;

Είμαι πανεύκολος, «σταυρόλεξο πρώτης δημοτικού» και δε χρειάζεται η εκάστοτε σύντροφός μου να ανακαλύψει το «κουμπί» μου. Είμαι ευκολόχρηστος και ευκολόπιστος αλλά αν με πιάσουν τα διαόλια μου άστο…

 

Σήμερα, έχετε  χρόνο για την προσωπική σας ζωή και πώς σας βρίσκουμε;

«Όχι», δεν έχω χρόνο. Φέτος με τρεις σκηνοθεσίες, τον εκδοτικό οίκο και το «σπασμένο γυαλί» στο θέατρο «Πόλη» και τα προεκλογικά και μετεκλογικά δεν έχω χρόνο. Δε μου λείπει ιδιαίτερα μια σχέση γιατί έχω αρκετές  φίλες και φίλους. Παράλληλα αν θέλεις να είσαι σωστός απέναντι σε μια γυναίκα πρέπει να της αφιερώνεις χρόνο. Αν δεν προσφέρω δεν αισθάνομαι χρήσιμος δεν νιώθω καλά. Από μια πιθανή σύντροφο θα ήθελα κατανόηση γιατί δεν έχω πολύ διαθέσιμο χρόνο αυτήν την περίοδο. Πολύ δύσκολα μια γυναίκα θα μπορούσε να σταθεί πλάι μου γιατί θα πρέπει να έχει τεράστια υπομονή και κατανόηση (γέλια).

 

Πηγή: Η εν λόγω συνέντευξη έγινε αρχικά για την  εβδομαδιαία εφημερίδα Spirto

 Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook καθώς και στο Twitter και LinkedIn για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα της επικαιρότητας

Διαβάστε, επίσης:Η εκ βαθέων εξομολόγηση του Σταύρου Κοσκωτά και η δυναμική επάνοδός του στην Ελλάδα

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Δήμος Θεσσαλονίκης: Προβάδισμα Ταχιάου έναντι της Νοτοπούλου

Προβάδισμα έναντι της Κατερίνας Νοτοπούλου έχει ο Νίκος Ταχιάος για την διεκδίκηση του δήμου ...

Αθήνα: Λήγει το τελεσίγραφο για τον πρέσβη της Λιβύης

Τις προηγούμενες μέρες, ο Νίκος Δένδιας αναφερόμενος στον πρέσβη της Λιβύης είπε «εάν δεν μας φέρει ...

Νέο tweet Ζάεφ με αναφορά ξανά σε σκέτο «Μακεδονία»

Αναφερόμενος στην χώρα του ως «Μακεδονία» και όχι ως «Βόρεια Μακεδονία», ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ...

ΣΥΡΙΖΑ: Οριστικά στο Θανάση Παπαχριστόπουλο η έδρα της Β’ Περιφέρειας Δυτικού Τομέα Αθηνών

Κατόπιν της επανακαταμέτρησης που είχε ζητηθεί από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή η έδρα της Β’ ...

Ν. Ανδρουλάκης: Μία ακόμα προφανής κοροϊδία η εξαγγελία για 10.000 προσλήψεις

«Το να δηλώνεις ότι θα προσλάβεις 10.000 νέους δημόσιους υπαλλήλους στη θέση των ιερέων ...

Σύνοδος Κορυφής: Ξεκινάει η συζήτηση για το κορονο-ομόλογο – Πώς θα λειτουργεί

Σήμερα η έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την έγκριση των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού, ...