ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αγία Παρασκευή δεν κινδυνεύει από μεγάλους σεισμούς

"Ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της πόλης μας, είναι δομημένο στις πλαγιές του Υμηττού , όπου έχει και κάποιες σπουδαίες υποδομές, όπως είναι οι εγκαταστάσεις του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Λογικό είναι κάποιος, να αναρωτιέται για τις αντιδράσεις των υποδομών αυτών κατά την διάρκεια ενός σεισμού"

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Σεισμολογίας της Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια έκανε το διδακτορικό του πάνω στην Σεισμολογία με καθηγητή τον Βασίλη Παπαζάχο. Στη συνέχεια, πήγε στην Αμερική, όπου πραγματοποίησε την μεταδιδακτορική έρευνά του σχετικά με την σεισμολογία.

Μόλις επέστρεψε, εργάστηκε για δέκα χρόνια στον Ο.Α.Σ. Π ( Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας ), και ακολούθησε το ταξίδι του στην Ιαπωνία για ερευνητικούς λόγους, όπου και παρέμεινε περίπου έναν χρόνο. Εκλέχθηκε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο χρόνο.
Τώρα εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την UNESCO και ασχολείται με διαφορά προγράμματα και δραστηριότητες, μια από τις οποίες, είναι και η συγγραφή ενός βιβλίου, σχετικά με την πρόγνωση των σεισμών για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου SPRINGER, που εδρεύει στην Ολλανδία και τις Η.Π.Α. . Ελπίζοντας μέχρι τα τέλη του χρόνου(2020) ή τον ερχόμενο χρόνο να έχει εκδωθεί.

Σχετικά με την ευρύτερη Βορειοανατολική περιοχή της Αττικής και πιο συγκεκριμένα με την περιοχή της Αγίας Παρασκευής, ο γνωστός Σεισμολόγος μας είπε:

«Ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της πόλης μας, είναι δομημένο στις πλαγιές του Υμηττού , όπου έχει και κάποιες σπουδαίες υποδομές, όπως είναι οι εγκαταστάσεις του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ. Λογικό είναι κάποιος, να αναρωτιέται για τις αντιδράσεις των υποδομών αυτών κατά την διάρκεια ενός σεισμού. Όμως η αλήθεια είναι, ότι στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής δεν έχουν διαπιστωθεί ενεργά ρήγματα, που να συνδέονται με μεγάλους σεισμούς, παρότι στο παρελθόν υπήρξαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στην Αγία Παρασκευή και περισσότερο στην περιοχή του Χαλανδρίου, έχοντας δυστυχώς και κάποιες τραγικές συνέπειες, όπως την κατάρρευση πολυκατοικίας κατά τον γνωστό σε όλους σεισμό των Αλκυονίδων (24/02/1981) με 6,7 ρίχτερ. Βέβαια η κατάρρευση συνέβη, γιατί η οικοδομή φτιάχτηκε κοντά στο ρέμα του Χαλανδρίου και τα εδάφη όπου βρίσκονται κοντά σε ρέματα, ποταμούς και λίμνες είναι πιο χαλαρά.»

«Πάντοτε, όμως, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι όλοι οι άνθρωποι, σε ότι αφορά την αντισεισμική  προστασία, επειδή ακόμη και οι μακρινοί ισχυροί σεισμοί μπορεί να επηρεάσουν ήσυχα εδάφη και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα, όπως έγινε, για παράδειγμα, με τον σεισμό της Πάρνηθας στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 με μέγεθος 5,9 ρίχτερ, που αν και μακριά από την Αγία Παρασκευή, ήταν αρκετά αισθητός. Ακόμη και στο δικό μου σπίτι , είχε κάνει κάποιες μικρές ζημιές
στους τοίχους. Η ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τους ειδικούς , εξαιτίας κάποιων μικρού μεγέθους σεισμούς χωρίς κάποιον λόγο ανησυχίας. Όμως, στο παρελθόν έχουν σημειωθεί και κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στην Ανατολική Αττική. Το παρελθόν δείχνει το μέλλον!» ,ανέφερε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, δίνοντας ως παράδειγμα τον ισχυρό σεισμό στον Ωρωπό τον Ιούνιο του 1938, με 6 ρίχτερ.
Σεισμός που είχε προκαλέσει αρκετές και σοβαρές βλάβες και πολλά θύματα. Κατά συνέπεια υπάρχουν ενεργές εστίες στην βορειοανατολική Αττική, που ενδέχεται να απασχολήσουν τους ειδικούς στο μέλλον, πράγμα που σημαίνει, ότι πρέπει σε όλες τις περιοχές να  υπάρχει αντισεισμική προστασία. Αντισεισμική προστασία συνίσταται στο πλέγμα, το οποίο εάν  εφαρμόζεται μπορεί να προλάβει τυχών ατυχήματα – βλάβες από μελλοντικούς σεισμούς. Το πλέγμα αυτό είναι οι αντισεισμικές εγκαταστάσεις – υποδομές και η άρτια γνώση των κανόνων σε περιπτώσεις σεισμού για τους μαθητές μέσω των εκπαιδευτικών και ειδικών, αλλά και για το ευρύτερο κοινό.

@ΓΕΩΡΓΙΑ.ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Γιώργος Πατούλης: «Έζησα πολύ δύσκολα χρόνια, ως παιδί»

O νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης μίλησε στα «Παραπολιτικά» για τα δύσκολα παιδικά του ...

Μίρκα Παπακωνσταντίνου: «Αγκαλιαζόμασταν και είπαμε δε θα χαθούμε…»

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, άνοιξε την καρδιά της και μίλησε για τη συναισθηματική φόρτιση που ...

Αισιόδοξος για το εμβόλιο ο Έλληνας καθηγητής στην Οξφόρδη Άρης Κατζουράκης

Όπως είπε στην εκπομπή «Ενημέρωση 10-12» ο κ. Κατζουράκης: «Είναι πράγματι πολύ ελπιδοφόρα τα ...

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: «Ένα από τα αγαπημένα μου “σπορ” είναι η… δηλωτή»!

Εδώ και δύο σχεδόν εβδομάδες συμμετέχει στο προεδρείο της Βουλής, από τη θέση του ...

Χρύσα Κλούβα: «Κάθε ρόλος που έχω παίξει ήταν ξεχωριστός. Αν κάτι δε μου κάνει αυτό το τσικ δεν το κάνω.»

Η Χρύσα Κλούβα παίζει στο αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Το Όνειρο του Σκιάχτρου» που μαγεύει ...