Ελπίδα Μηναδάκη: «Να κάνουμε το καλό και να μην το ρίχνουμε στο γιαλό. Να το μεταδίδουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας»

Ελπίδα Μηναδάκη
Αισιόδοξη, δυναμική, πολύπλευρη και πολυτάλαντη, η Ελπίδα Μηναδάκη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, σεναριογράφος, θεατρική παραγωγός και ηθοποιός βλέπει πάντα τα ποτήρι μισογεμάτο και πιστεύει ακράδαντα στις ευχές που πραγματοποιούνται, στο καλό που πρέπει να μοιράζετε και στην επόμενη μέρα που είναι στο χέρι μας να είναι καλύτερη! Με αφορμή το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών» μας συστήνει το νέο της ήρωα κουμπότρυπα, μας μιλάει για το πώς μπορείς να δεις τα θετικά μιας καραντίνας και για το βραβείο σεναρίου μικρού μήκους που της απονεμήθηκε πρόσφατα.

 

Ας ξεκινήσουμε από το πιο πρόσφατο από τα 4 παιδικά βιβλία που έχετε γράψει. «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών». Μεγάλος τίτλος, εντυπωσιακό εξώφυλλο, ελπιδοφόρο μήνυμα. Ποια ήταν η κεντρική ιδέα; Ποια ήταν η αφορμή που πυροδότησε την έμπνευση;

Ήταν μια παλιότερη ιστορία που είχα σκεφτεί με αφορμή ένα παιδάκι που του έλεγε η μαμά του να κοιτάξει το αστέρι που έπεφτε κι εκείνο προσπαθούσε απεγνωσμένα να το δει, αλλά δεν μπορούσε κι έτσι άρχισε να κλαίει. Τότε η μητέρα του, προσπάθησε να το παρηγορήσει και του ζήτησε να κάνει μια ευχή. Αυτό και πολλά ακόμη, ήταν η αφορμή για να σκεφτώ μια ιστορία για ένα μέρος που λέγεται Φανταστικοχωριό και κάθε χρόνο στη βροχή των Αστεριών πραγματοποιούνται όλες οι ευχές. Όμως πάντα μαζί με το καλό, υπάρχει και το κακό. Με την συνεργασία, την αγάπη στον τόπο μας, την πίστη στις δυνάμεις μας κι ένα χαριτωμένο σκυλάκι, τον Κουμπότρυπα, μπορεί να ανατραπεί ακόμα και το χειρότερο σενάριο.

 

Κρύβουμε όλοι μέσα μας έναν κουμπότρυπα και έναν κακοριζίτη; Την αισιόδοξη και την απαισιόδοξη πλευρά; Τι πιστεύετε ότι κάνει κάποιους ανθρώπους να νιώθουν μεγαλύτερη ελπίδα και αισιοδοξία;
Φυσικά. Όλοι οι άνθρωποι έχουν την φωτεινή και στην σκοτεινή τους πλευρά. Και αυτό το διάστημα είναι η αλήθεια ότι δοκιμαστήκαμε πολύ. Σίγουρα έρχονται στιγμές που δεν μπορούμε να δούμε καθαρά, ούτε να σκεφτόμαστε αισιόδοξα όταν συμβαίνουν παράλογα και αρνητικά πράγματα, ειδικά μέσα σε μια ολόκληρη κοινωνία. Από την άλλη,χωρίς ελπίδα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Κι ο άνθρωπος έχει ανάγκη από αισιοδοξία και πίστη για να μπορέσει να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η ζωή δεν σταματάει.

Ένας καλλιτέχνης οφείλει να έχει ευερέθιστες κεραίες και να αφουγκράζεται το κοινωνικό γίγνεσθε για να δημιουργήσει ερεθίσματα και προβληματισμούς. Πόσο ελπιδοφόρα μπορεί να είναι η πρωτόγνωρη κατάσταση που όλοι βιώνουμε για τα παιδιά; Κλειστά σχολεία, εκπαίδευση από απόσταση, κοινωνική αποστασιοποίηση…

Όπως ανέφερα είναι μια σκληρή δοκιμασία αυτό που περάσαμε. Όμως, έγιναν κι αρκετά καλά πράγματα. Η τεχνολογία λειτούργησε σωτήρια, ολόκληρη η κοινωνία και οι δημόσιες υπηρεσίες άλλαξαν ρυθμούς και προσαρμόστηκαν στις σύγχρονες απαιτήσεις.
Βάλαμε πιο ουσιαστικές προτεραιότητες, περάσαμε με τον εαυτό μας και με τους δικούς μας ανθρώπους πιο ουσιαστικό χρόνο και θέσαμε πιο ολοκληρωμένα σχέδια για το μέλλον.

 

Αν ο ήρωας του βιβλίου σας ο σκύλος – Κουμπότρυπας είχε σάρκα και οστά και ανθρώπινη δύναμη ποια γνωστή προσωπικότητα θα μπορούσε να είναι;

Δεν συνηθίζω να συνδέω τους ήρωές μου με κάποιον συγκεκριμένα. Προτιμώ να βρίσκει το κάθε παιδί ένα κομμάτι του εαυτού του. Να ταυτίζεται με αυτό, να μαθαίνει να συνυπάρχει με τους άλλους και να συνεργάζεται για ένα κοινό σκοπό.

Πρόσφατα, σας απονεμήθηκε το 3ο Βραβείο Σεναρίου Μικρού Μήκους από τη Pfizer σε Συνεργασία με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος. Μιλήστε μας γι’αυτή σας την διάκριση.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη στιγμή μέσα στην καραντίνα. Γενικώς ασχολούμαι με το σενάριο καιρό, αλλά αυτό είχε μια πρόκληση παραπάνω γιατί αφορούσε στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, καθώς ο διαγωνισμός οργανώθηκε από την Pfizer σε συνεργασία με την Ένωση Σνεαριογράφων. Το ζητούμενο ήταν να περαστεί το συγκεκριμένο μήνυμα μέσα σε ένα σενάριο μικρού μήκους μέσα από χιούμορ, αλλά και σεβασμό. Πήραν μέρος πάνω από 65 άτομα και η κατάκτηση του 3ου Βραβείου ήταν μια σημαντική ικανοποίηση που μου έδωσε δύναμη να συνεχίσω, ειδικά κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Είστε κειμενογράφος, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, θεατρική παραγωγός και ηθοποιός. Και η λίστα συνεχίζεται…stand up comedian και διδάσκετε δημιουργική γραφή σε παιδιά με την ομάδα «Σπίθες». Έρχεστε σε επαφή με διαφορετικούς τρόπους με το κοινό και με διάφορες ηλικίες. Πώς αξιολογείτε το γεγονός ότι εδώ και ένα χρόνο τα θέατρα και ο κινηματογράφος έχουν βάλει λουκέτο, οι χώροι πολιτισμού επίσης για το μεγαλύτερο διάστημα και η τέχνη μοιάζει παροπλισμένη; Ποιο θα είναι το κόστος για καλλιτέχνες και θεατές;

Κανείς δεν θα φανταζόταν κάτι τέτοιο που συνέβη. Το κόστος είναι ήδη μεγάλο και τα αποτελέσματα ορατά. Κι εγώ όταν έκανα την παιδική μου παράσταση ήταν ακριβώς πριν την πανδημία. Το μόνο θετικό είναι ότι στάθηκε αφορμή για να αναπτυχθούν παραστάσεις On line, κάτι που έδωσε σε καλλιτέχνες την ευκαιρία να τους δει περισσότερος κόσμος και εκτός ελληνικών συνόρων. Ο κόσμος εκπαιδεύτηκε διαφορετικά και έμαθε να συνδυάζει την τέχνη με την τεχνολογία εξ’ ανάγκης. Φυσικά, πρέπει γρήγορα να επανέλθουμε γιατί όλο αυτό έχει στοιχίσει οικονομικά και πολιτιστικά στη χώρα και σίγουρα δεν αντικαθίσταται η προσωπική επαφή του καλλιτέχνη με το κοινό του.

Είστε εθελόντρια στον φιλανθρωπικό οργανισμό Σκοπό Ζωής, που στηρίζει καλλιτέχνες, δημιουργούς, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού. Μιλήστε μας γι’αυτή σας την δράση.

Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι μέρος μιας προσπάθειας που στηρίζει καλλιτέχνες και ταυτόχρονα κοινωνικούς σκοπούς. Με τον «Σκοπό Ζωής» είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε στην παράστασή μου «Το ταξίδι της Κόκκινης Ομπρέλας», όπου με την βοήθειά του, μέρος των εσόδων πήγε στο τμήμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός σε περιόδους κρίσεων;
Πολύ σημαντικός. Σε τέτοιες στιγμές, το μόνο που μας κρατάει είναι να βοηθάμε ο ένας τον άλλον για να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ισορροπίες και να πάμε μπροστά, χωρίς πολλές παράπλευρες απώλειες.

 

Θα κλείσουμε τη συζήτησή μας με μια δική σας ευχή για το μέλλον, την ανθρωπότητα, την επόμενη μέρα…

Να κάνουμε το καλό και να μην το ρίχνουμε στο γιαλό. Να το μοιράζουμε, να το μεταδίδουμε και να το εξελίσσουμε με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. Στο χέρι μας είναι να είναι καλύτερη η επόμενη μέρα!

Επιμέλεια: Ελευθερία Καμπούρογλου

Διαβάστε επίσης: Νέα δισκογραφική δουλειά με τίτλο «186η Σεπτεμβρίου» της Κατερίνας Καντζίκη

https://www.newslink.gr/politismos/mousiki/nea-diskografiki-douleia-me-titlo-186i-septemvriou-tis-katerinas-kantziki/

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μάνος Ιωάννου: Τι εξομολογήθηκε για τον Τόμας Πρωτόπαππα

Ο πρωταγωνιστής της καθημερινής σειράς του Alpha “Έλα στη θέση μου” θυμάται την πρώτη του τηλεοπτική ...

Ο Γιάννης Ζουγανέλης μιλά για την παράσταση Happy Birthday ΕΛΛΑΣ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης υποδέχεται την καλλιτεχνικά ακούραστη Ζωζώ Σαπουντζάκη σε μια πρωτότυπη, ζωντανή, μουσική παράσταση για το θέατρο ...

«Rocketman» vs «Bohemian Rhapsody»: Η δική μας ταινία λέει την αλήθεια, λέει ο Έλτον Τζον

Είναι μια λογική σύγκριση: «Rocketman» εναντίον «Bohemian Rhapsody». Είναι και οι δύο βιογραφικές ταινίες ...

Ο Γιώργος Καλούδης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης | “Innovating Tradition”

Ο Γιώργος Καλούδης παρουσιάζει το “Innovating Tradition” στο πλαίσιο της έκθεσης «Κρήτη. Αναδυόμενες πόλεις: Άπτερα-Ελεύθερνα-Κνωσός. Τρεις αρχαίες ...

Πέτρος Αποστολόπουλος: «Μου αρέσει το αληθινό θέατρο, είτε κλασικό είναι είτε ότι άλλο»

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος είναι μιά έντονη προσωπικότητα που ήθελα να γίνει ηθοποιός από μικρός.Σήμερα δείχνει ότι ...