Μπιμπίλας σε newslink.gr: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο ασχέτως φύλου, θρησκείας, πολιτικής τοποθέτησης, χρώματος ή οτιδήποτε άλλου μπορεί να μας χωρίζει»

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, να τα βοηθάνε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα και να μην τα πιέζουν να αλλάξουν τη φυσική τους κατεύθυνση.

Εάν ένα ρητό μπορούσε να εκφράσει ιδανικότερα τον Σπύρο Μπιμπίλα, αυτό θα ήταν το «Δούλευε στη σιωπή και άσε την επιτυχία να κάνει τον θόρυβο». Δυναμικός, αισθηματίας, εργατικός και με άποψη για όλα μιλάει με τον Αναστάσιο Ροδίντση για λογαριασμό του newslink.gr για πολιτική, θρησκεία, οικογένεια, θέατρο, έρωτα και πολλά άλλα.

Γεννηθήκατε το 1956, τη χρονιά που ψήφισαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι γυναίκες. Τι βήματα προόδου θεωρείται πως έχουν γίνει από τότε ως προς την ισότιμη αναγνώρισή τους;

Γεννήθηκα το 1956 στο Πειραιά τη χρονιά που επετράπη για πρώτη φορά η ψήφος των γυναικών, και έκτοτε σε πάρα πολλά πράγματα έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι ακόμη μια οπισθοδρομική και συντηρητική κοινωνία κατά την άποψή μου, που θέλει πολλή δουλεία για να διορθωθεί.

Η άποψη σας αυτή ισχύει μόνο για την πολιτική ή και για άλλους τομείς;

Σε όλα, στην πολιτική, τη θρησκευτική και τη σεξουαλική αντιμετώπιση των ανθρώπων, και γενικότερα πιστεύω ότι το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας είναι πολύ πίσω ακόμα, θέλει πάρα πολλή δουλειά για να καταλάβουν πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι επί της γης.

Η οπτική σας ενδέχεται να έχει επηρεαστεί από το γεγονός πως μεγαλώσατε με τη μητέρα και τη γιαγιά σας αφού χάσατε τον πατέρα σας σε μικρή ηλικία;

Ναι, τον πατέρα μου τον έχασα όταν ήμουν 12 ετών και επηρεάστηκα σε μεγάλο βαθμό από την απώλεια αυτή. Ξεκίνησα να δουλεύω από τα 14 για να βοηθήσω οικονομικά την οικογένειά μου, έγινα υγιεινιστής γιατί δεν ήθελα να ζήσω τέτοιο επώδυνο θάνατο σαν του πατέρα μου, εργατικός, ανοιχτόμυαλος με πολύ κουράγιο και επίμονος.

Αυτό είχε και ως αποτέλεσμα να καταφέρω να συνδυάζω στην αρχή της καριέρας μου την υποκριτική και τη νομική μαζί με δουλειά. Τα πρώτα χρόνια στο θέατρο δούλευα και στο δικηγορικό γραφείο του ξαδέρφου μου για περίπου δυόμιση χρόνια.

Η απόφαση σας να επιλέξετε τη νομική παρά την επιθυμία σας να γίνεται ηθοποιός επηρεάστηκε από την κριτική που είχε ασκήσει στα όνειρα σας μια δασκάλα που είχατε στο δημοτικό;

Στην έκθεση για το τι θα γίνουμε όταν μεγαλώσουμε μου απαγόρευσε να γράψω πως θα γίνω ηθοποιός και αυτό με πλήγωσε πάρα πολύ. Ωστόσο, με δυνάμωσε κιόλας, καθώς σε συνδυασμό με την υποστήριξη της μαμάς μου που ήταν πολύ μαχητική, αντέδρασα, και όταν έμαθε τι είχε συμβεί επισκέφτηκε το σχολείο και έβαλε τα πράγματα στην θέση τους.

Άρα πρέπει να θεωρείτε πολύ σημαντικό να έχουμε βάσεις από το σπίτι και ανθρώπους που θα βρίσκονται πάντα δίπλα μας;

Οι γονείς πρέπει να είναι κοντά στα παιδιά τους, να τα βοηθάνε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, και να μην τα πιέζουν να αλλάξουν τη φυσική τους κατεύθυνση σε όλους τους τομείς.

Είτε είναι πολιτικές ιδέες, είτε σεξουαλικές προτιμήσεις είτε για την επαγγελματική τους πορεία.

Να τα βοηθάνε σε κάθε τους επιλογή, εκτός εάν αυτή βλάπτει τους υπολοίπους.

Ωστόσο, την ώρα της κρίσης παρά την επιθυμία σας να ενταχθείτε στην φιλοσοφική επιλέξατε τη νομική.

Ναι, αυτό ήταν ένα λάθος μου το οποίο οφείλεται στα ξαδέρφια μου που είναι δικηγόροι και προσπαθούσαν να με πείσουν να πάρω το γραφείο. Έκανα τελευταία στιγμή αυτή την αλλαγή, και εν μέρει με βοήθησε η νομική για να γίνω καλός συνδικαλιστής, αλλά από την άλλη θα ήθελα να έχει τελειώσει φιλολογία γιατί μου άρεσε πιο πολύ. Μάλιστα μου άρεσε να μεταφράζω αρχαία κείμενα.

Αυτό σχετίζεται και με το βιβλίο που γράφετε;

Θα μπορούσε, μου αρέσει πολύ να γράφω, και τώρα ασχολούμαι με το βιβλίο που θα κυκλοφορήσω με τίτλο «Η αροκάρια των αγγέλων». Ωστόσο, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πορείας μεγάλης, πολύς σκέψης και ατέλειωτου διαβάσματος. Το βιβλίο έως ένα βαθμό είναι και βιογραφικό.

Ποια είναι η σχέση σας με τη θρησκεία;

Είμαι άσχετος με αυτό. Το έχω απορρίψει ως ιδέα, και δε με ενδιαφέρει ούτε με απασχολεί. Δε με εξυπηρετεί και το απέρριψα. Όχι τη χριστιανική θρησκεία, την έννοια της θρησκείας.

Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτα, παρά μόνο το σύμπαν, το οποίο δεν έχει καταφέρει ακόμα ο άνθρωπος να εξερευνήσει στο ακέραιο.

Αυτά σας τα πιστεύω υπήρξαν ανασταλτικοί παράγοντες στην καθημερινή σας ζωή ως προς την αντιμετώπισή σας από τους άλλους;

Όχι, ίσα ίσα, αισθάνομαι πιο ισχυρός σαν προσωπικότητα, και είμαι ένας πανευτυχισμένος άνθρωπος, που δεν εξαρτώμαι από φόβους για τη μετά θάνατον ζωή, την οποία κανείς δεν έχει καταφέρει να αποδείξει αν υπάρχει ή δεν υπάρχει.

Ούτε εγώ λέω αν υπάρχει, λέω απλά ότι δε γνωρίζω. Όλα τα άλλα είναι εύκολες απαντήσεις.

Όσον αφορά τον εργασιακό τομέα ή την καθημερινότητα μου, επίσης δε με έχει επηρεάσει. Διαφωνώ με κάποιους ανθρώπους αλλά δε τσακώνομαι κιόλας. Ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ή να μην πιστεύει το οτιδήποτε. Είμαι πολύ δημοκρατικός άνθρωπος. Σέβομαι τους άλλους όπως θέλω και οι άλλοι να σέβονται εμένα.

Εξάλλου, τα ποσοστά του Χριστιανισμού στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολύ υψηλά, αλλά το ότι είναι τόσοι άνθρωποι κατ’ ανάγκη βαπτισμένοι δε σημαίνει πως είναι και πιστοί.

Άρα δε θα κάνατε ποτέ θρησκευτικό γάμο;

Ασφαλώς και όχι. Θρησκευτικό δε θα έκανα με καμία θρησκεία ή δοξασία. Αν έκανα γάμο θα ήταν πολιτικός ή κάποιο σύμφωνο συμβίωσης. Μάλιστα σκοπεύω να κάνω, ώστε όταν πεθάνω κάποιος άνθρωπος να λαμβάνει τη σύνταξή μου.

Οικογένεια θα κάνατε;

Αν μου τύχαινε ναι, αλλά δεν ήταν μέσα στα όνειρά μου. Παράγω κοινωνικό έργο, το οποίο είναι πολύ πιο σπουδαίο από το να είχα ένα παιδί. Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο να κάνουν όλοι παιδί, υπάρχει υπερπληθώρα ανθρώπων πάνω στη γη.

Από την άλλη, δεν είναι και όλοι ικανοί για να γίνουν γονείς. Όλοι όσοι έκαναν παιδιά ήταν άξιοι; Όχι. Αν ήταν δεν θα υπήρχαν ιδρύματα ή έννοιες όπως παιδική εκμετάλλευση και κακοποίηση.

Έχετε έντονο το αίσθημα της παιδικότητας. Πως το διατηρείτε;

Αυτό είναι αλήθεια. Παρ’ ότι είμαι 65 χρονών αισθάνομαι σαν παιδί. Η ιδεολογία μου είναι αυτή που με κάνει να νιώθω έτσι. Σημαντικό ρόλο βέβαια έχουν παίξει και οι χιλιάδες μεταγλωττίσεις.

Ποια η άποψη σας για τον κορονοϊό; Εμβολιαστήκατε;

Φυσικά. Εγώ δεν είμαι αρνητής του ιού. Το ότι ο ιός μπορεί να κατασκευάστηκε, αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει. Υπάρχει και κάνει κακό στην ανθρωπότητα. Το εμβόλιο αποτελεί το μέσο για να σωθούμε. Όποιοι δε πιστεύουνε ας πάνε στα νοσοκομεία να δουν τι επικρατεί. Εμένα ήδη έχουν πεθάνει γνωστοί μου, ενώ κάποιο άλλοι βρίσκονται σε ΜΕΘ. Ευτυχώς οι περισσότεροι έχουνε γίνει καλά.

Οι πιο ασθενικοί όμως και όσοι δεν φρόντιζαν τον εαυτό τους όσο έπρεπε δεν τα κατάφεραν.

Εσείς έχετε επιλέξει έναν πολύ υγιεινό τρόπο ζωής

Προσέχω πάρα πολύ από πολύ μικρός. Αγαπώ τη ζωή και θέλω να ζήσω πολύ και καλά. Δε καπνίζω και τρώω υγιεινά.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια ενόψει και του επερχόμενου ανοίγματος;

Κάνω πρόβες για την καλοκαιρινή παράσταση «Αχ Ρόζα μου», που είναι η ζωή της γνωστής ρεμπέτισσας-τραγουδίστριας από τη Σμύρνη, Ρόζας Εσκενάζυ, ενώ θα βρίσκομαι σε ένα πολύ μεγάλο σήριαλ και σε μία σπουδαία ταινία.

Γενικότερα έχω παρά πολλή δουλεία, συν του ότι το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και τα προβλήματα των μελών του με απασχολούν πάρα πολλές ώρες.

Παρά το γεγονός πως το Σωματείο για πολλούς συναδέλφους σας είχε χάσει την αξιοπιστία του, εσείς καταφέρατε να τους συσπειρώσετε. Πως επετεύχθη αυτό;

Έγινα κάτι σα σύμβολο ενότητας και αυτό με χαροποιεί πολύ. Ωστόσο, πολλά πράγματα γίνανε και χωρίς να το επιδιώξω. Το ότι με στοχοποίησε κάποιος ως υπεύθυνο για τη φυλάκιση του ήταν λάθος, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συσπειρωθεί όλος ο κλάδος υπέρ μου. Γνωριστήκαμε πριν 40 χρόνια στα «Στρουμφάκια» της ΕΡΤ και έκτοτε δεν είχαμε απολύτως καμία επαφή.

Ποια είναι η άποψη σας για το θέατρο on demand που αναδείχθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας;

Ήταν κάτι το εξαναγκαστικό, το κάναμε μη έχοντας άλλη διέξοδο για να δείξουμε τη δουλειά μας. Έδειξα και εγώ «Το παγκάκι» σε διάφορες προβολές. Όμως είμαστε κατά του live streaming, δε μας αρέσει και δεν είναι πραγματικό θέατρο. Το θέατρο είναι ταυτόχωρο και ταυτόχρονο με το κοινό, αλλά στην ανεργία που μας είχαν εξαναγκάσει να ζούμε δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Ήταν θέμα επιβίωσης. Ευτυχώς συνέβη σε αυτή την εποχή και είχαμε την επιλογή του διαδικτύου.

Έχετε σχολιάσει επανειλημμένως το χαμηλό επίπεδο της ελληνικής τηλεόρασης και την επιλογή των ριάλιτυ. Θεωρείτε πως η επιστροφή των Παπακαλιάτη-Καπουτζίδη αποτελεί μια αρχή αντιστροφής του κλίματος; 

Δυστυχώς όχι. Για ακόμη μια χρονιά από όσο ξέρω, τα ριάλιτυ θα είναι περισσότερα από τις ελληνικές σειρές, επομένως για ακόμη μια χρονιά τα ριάλιτυ θα έχουν κερδίσει εις βάρος της ποιότητας. Οι άνθρωποι έχουν εθιστεί στο να βλέπουνε βλακείες και τις συντηρούν με τις ακροαματικότητες που κάνουν. Είμαι κάθετα αντίθετος με αυτό, αλλά δυστυχώς είμαι και αδύναμος στο να το ανατρέψω.

Οι άνθρωποι έχουν μάθει στο εύκολο και στο καθημερινό. Έχουνε μάθει στην πολιτική της κλειδαρότρυπας. Να βλέπουν ανθρώπους να αλληλοσπαράζονται, και πολλές φορές στημένα, εικονικά περιστατικά από την παραγωγή, και αυτό μου προκαλεί εμετό.

Το ότι γίνονται και πέντε καλά σήριαλ δε σημαίνει πως όλο το υπόλοιπο διασώζεται. Υπάρχει πολύ σκουπιδαριό.

Πάντως υπάρχουν ορισμένα πολύ καλά σήριαλ, και μακάρι κάποια στιγμή να είναι και πάλι πλειοψηφία.

Η τηλεόραση έχει ανάγκη από καλές ελληνικές παραγωγές που θα ανεβάσουν το επίπεδο και θα δώσουν εργασία σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Παίζει ρόλο στην ανεργία των ηθοποιών η επιλογή πολλών σκηνοθετών και θεατρικών παραγωγών για τα cast τους ανθρώπων εκτός του κλάδου λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητάς τους;

Δυστυχώς το θέατρο έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι με αποτέλεσμα να παίζει όποιος θέλει. Δεν υπάρχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού. Επομένως παίζουν οι πάντες χωρίς αυτό να μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ήδη ο χώρος είναι κορεσμένος και δε μπορούν όλοι οι ηθοποιοί να απορροφηθούν από τις δουλείες. Αυτό είναι επάγγελμα. Δεν θα έπρεπε να το κάνεις ως ερασιτέχνης και αφιλοκερδώς. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την εκμετάλλευση.

Τι είναι η φιλία για εσάς;

Η φιλία είναι πάρα πολύ σημαντική στη ζωή μου. Πιστεύω στην αληθινή φιλία και στην αληθινή αγάπη. Υπάρχουν. Είμαι πολύ τυχερός που έχω πολύ καλούς φίλους που τους αγαπώ και με αγαπούν, αλληλοστηριζόμαστε.

Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα πράγματα στη ζωή ενός ανθρώπου;

Η φιλία, η υγεία και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός.

Κάνοντας κάτι που αγαπάς είσαι ευτυχισμένος.

Και ο έρωτας;

Μετά την υγεία και τη προσωπική ευημερία είναι ο έρωτας. Ένα πολύ μεγάλο προσόν είναι ο έρωτας. Ο έρωτας που συνδυάζεται με την αγάπη.

Για ένα μεγάλο έρωτα κάποτε είχα εγκαταλείψει για ένα χρόνο το θέατρο. Προτίμησα να το ζήσω εκείνη τη χρονιά.

Ο έρωτας και η αγάπη είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχει προσφέρει η φύση στον άνθρωπο. Όταν μπορείς να το ζήσεις έστω και για ένα διάστημα δε πρέπει να το χάνεις. Είναι σπάνιο προτέρημα. Δε συναντάς εύκολα αληθινά και αμοιβαία αισθήματα. Δεν είναι καθημερινό.

Έχετε συνεργαστεί με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το ΚΕΘΕΑ. Ποια η άποψη σας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου;

Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή, ελλοχεύουν κίνδυνοι. Εάν συμβεί θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι η διαδικασία θα είναι αξιοκρατική. Δεν είμαι ικανοποιημένος από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ διαπλοκή.

Υπάρχει ελπίδα στην πολιτική;

Εύχομαι να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι με πιο υγιή ιδανικά. Η νέα γενιά θα πρέπει να αποτελεί τη λύση. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είναι φτωχοποιημένοι, και ελπίζω ότι δεν θα διαφθαρούν όπως η δική μου γενιά. Οι νέοι είναι αδικημένοι και υφίστανται τα πάντα. Ευτυχώς ένα μεγάλο τμήμα αυτής της γενιάς είναι βαθιά σκεπτόμενο σε αντίθεση με τη μειοψηφία που είναι αδιάφοροι και τεμπέληδες.

Ας κλείσουμε με όμορφες εικόνες. Πόσο σημαντικά είναι τα ταξίδια; Ποιο είναι το αγαπημένο σας και ποιο το επόμενο που σχεδιάζετε;

Τα ταξίδια είναι από τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή μου. Μέσω των ταξιδιών γέμισα εμπειρίες, αγάπησα όλη τη γη σφαιρικά και είδα πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο ασχέτως φύλου, θρησκείας, πολιτικής τοποθέτησης, χρώματος ή οτιδήποτε άλλου μπορεί να μας χωρίζει. Όλοι είμαστε το ίδιο πάνω στη γη.

Παρ’ όλ’ αυτά, αγαπώ πάρα πολύ την Ελλάδα, αλλά δηλώνω πολίτης της γης.

Δεν έχω αγαπημένο προορισμό. Όλη η γη για μένα είναι πανέμορφη. Ωστόσο, από όσα ταξίδια έχω κάνει αυτό που με εντυπωσίασε για τον πολιτισμό και την οργάνωσή του ήταν η Φιλανδία.

Όσον αφορά το επόμενο, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον κορονοϊό.

Επιμέλεια συνέντευξης: Ροδίντσης Αναστάσιος

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Χωρίς ηλεκτρικό, λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα και πλοία την Πρωτομαγιά

Ακινητοποιημένοι θα μείνουν την Τετάρτη (1/5) οι συρμοί του ηλεκτρικού (πρώην ΗΣΑΠ), τα λεωφορεία, ...

Νέα ένταση στις Καστανιές – Πέφτουν χημικά από την τουρκική πλευρά

Nέα ένταση σημειώνεται αυτή την ώρα στις Καστανιές Εβρου.  Όπως μπορείτε να δείτε, από ...

Anonymous Greece: Χακάραμε τους ΑΝΕΛ

Στον ισχυρισμό ότι έχουν τα στοιχεία 1.500 στελεχών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προχώρησαν οι Anonymous ...

Τέλος στην αποχή των διαιτητών, ξαναρχίζει το πρωτάθλημα

Να δώσουν τέλος στην αποχή τους αποφάσισαν ύστερα από ψηφοφορία οι διαιτητές της Superleague, ...

O Νίκος Μερτζάνος έρχεται για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note

Ο ερμηνευτής και τραγουδοποιός Νίκος Μερτζάνος έρχεται  για πρώτη φορά στη σκηνή του Half Note. Ο ...

«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» – Νέα έκθεση στο ΜΚΤ – 10 Δεκεμβρίου 2020 έως 5 Απριλίου 2021

«Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης 10 Δεκεμβρίου 2020 ...