Άννα Κουτσαφτίκη στο Newslink.gr: «Δε συμπαθώ τους μύθους – Η υπερβολή, που κρύβουν προσβάλλει την αισθητική μου»

Η Άννα Κουτσαφτίκη διαθέτει μακρά πορεία στο θέατρο. Ωστόσο, μπήκε στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας μέσα από το επιτυχημένο σήριαλ «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα». Ζεστή, άμεση και καθημερινή ερμηνεύει τον ρόλο της Ξένιας και σίγουρα πολλές και πολλοί από μας νιώθουν τη βαθιά χημεία που ενώνει την Άννα με τον Σπύρο Τσεκούρα. Ειλικρινής, ευγενής και αστείρευτη θετική ενέργεια μιλά από καρδιάς και εφ’όλης της ύλης  αποκλειστικά στο Newslink.gr και στη δημοσιογράφο Έπη Τρίμη.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι ηθοποιός το 2020;

Ο κλάδος των καλλιτεχνών τελεί υπό κατάληψη covid,έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η πολιτική ηγεσία δεν τον έχει περιφρουρήσει -φροντίσει στο ελάχιστο. Δεδομένων των συνθηκών είναι σχεδόν αδύνατον να δουλέψουν οι ηθοποιοί, αφου τα θέατρα παραμένουν κλειστά εδώ και πολύ καιρό και όλοι προσμένουν πια σ’ ένα πιο ευνοϊκό καλοκαίρι. Εγώ έχω υπάρξει πολύ τυχερή γιατί δουλεύω στην τηλεόραση αυτήν την περίοδο και δεν σου κρύβω, ότι υπάρχουν φορές, που το βιώνω ενοχικά γνωρίζοντας τη δύσκολη αυτή συνθήκη.

Πώς βίωσες την επιστροφή στη δουλειά εν μέσω πανδημίας;

Τη βίωσα ομαλά γιατί οι συνεργάτες μου είναι σταθεροί τα τελευταία χρόνια (στο σήριαλ) και πέρα από την εξαίρετη συνεργασία μας, έχουμε αναπτύξει και δεσμούς φιλικούς δεσμούς, οπότε την όλη κατάσταση την ξορκίζουμε με ισχυρές δόσεις χιούμορ.

Νιώθεις πως χρειάζεται ακόμη να αποδείξεις την όποια επαγγελματική επιλογή σου, το ταλέντο σου, την όποια κατάθεσή σου;

Οι καλλιτέχνες είμαστε ευάλωτες και ανασφαλείς υπάρξεις, επειδή κρινόμαστε κάθε στιγμή. Σ ‘εμένα λειτουργεί ως εξής: Όταν το κίνητρο μου είναι η προσφορά μου στον κόσμο δεν μ ‘ενδιαφέρει ν’αποδείξω τίποτα και σε κανέναν. Όταν βιώνω τη δουλειά μου πιο ματαιόδοξα αρχίζουν να ενεργοποιούνται τέτοια σύνδρομα .

Αισθάνεσαι καλά με τις επιλογές σου και τι έχεις πλέον απομυθοποιήσει;

Οι επιλογές μου πετυχημένες η μη δηλώνουν την ταυτότητα μου, οπότε τις αγκαλιάζω όλες με αγάπη. Αυτές δε που φαντάζουν λανθασμένες, είναι τελικά και οι πιο ωφέλιμες, γιατί μέσα σ’αυτές καθρεφτίζονται τα πιο ευάλωτα σημεία μας. Αν τα φωτίσουμε…οι μετέπειτα επιλογές μας θα είναι σίγουρα οι σωστές. Δεν έχω απομυθοποιήσει τίποτα, γιατί δεν έχω ποτέ μυθοποιήσει τίποτα και κανέναν. Γενικά δε συμπαθώ τους μύθους. Η υπερβολή, που κρύβουν προσβάλλει την αισθητική μου.

Όταν γίνεσαι μητέρα ξεφεύγεις από τον ρόλο της συζύγου, φίλης και ερωμένης;

Όταν γίνεσαι μητέρα έρχονται όλοι και όλα σε δεύτερη μοίρα μέχρι τη στιγμή, που θα αποδημήσεις εις Κύριον. Παρόλα αυτά, το υγιές είναι να παραμένεις και σύντροφος και γυναίκα και φίλη. Είναι πολύ σημαντικό να τροφοδοτείς κι αυτά τα κομμάτια της ζωής σου για να μη χάσεις τη ζωή σου. Κι είναι κι ένα πολύ υγιές πρότυπο αυτό και για το παιδί.

Είσαι άνθρωπος του πάθους ή της λογικής και της αυτοσυγκράτησης;

Είμαι άνθρωπος της συναισθηματικής παρόρμησης. Όταν ήμουν πιο νέα, η παρόρμηση με καθόριζε σε μεγάλο βαθμό. Μετά  όμως τη δημιουργία οικογένειας μετριαστηκε πολυ όλο αυτο. Ενεργοποιήθηκε ένας εσωτερικός κριτής, που μου σύστησε την αυτοσυγκράτηση και τη λογική και μπορώ να πω, οτι ισορρόπησα σε μεγάλο βαθμό.

Ποια είναι τα μυστικά της εξαιρετικής σου εμφάνισης; Είσαι υπέρ των επεμβάσεων και της παρέμβασης σε ό, τι πάει κόντρα στη γυναικεία σου φιλαρέσκεια;

Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σου λόγια-να τα λέμε πιο συχνά. Προσέχω όσο μπορώ τη διατροφή μου, πίνω αρκετό νερό και φέτος ξεκίνησα γυμναστική για να διατηρούμαι βασικά υγιής. Δεν είμαι ούτε κατά ούτε υπέρ των παρεμβάσεων. Το σημαντικό είναι, όταν γίνονται, να υπάρχει πάντα μέτρο και λογική.

Πώς είναι η καθημερινότητα μιας ηθοποιού, μητέρας και συζύγου;

Άλλη ερώτηση! Όπως είναι όλων των εργαζομένων, μαμάδων και συζύγων… δηλαδή δύσκολη, απαιτητική και με ωράρια περίεργα ειδικά σε περιόδους, που παίζω και στο θέατρο.

Έχεις «κόκκινες γραμμές» και αν ναι τι σε χαλάει;

Μ ‘εξοργίζει η έλλειψη ψυχικής ευαισθησίας απ’ όποιον κι αν προέρχεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορώ να βγω εκτός εαυτού. Επίσης με χαλάνε οι άνθρωποι, που παίρνουν πολύ σοβαρά τον εαυτό τους κι όσοι δεν έχουν χιούμορ-τους θεωρώ σχεδόν επικίνδυνους.

Εκπέμπεις πολύ θετική αύρα και φαίνεσαι φύση αισιόδοξος και χαρούμενος άνθρωπος. Πώς τα επιτυγχάνεις; Έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία να κάνεις ψυχανάλυση;

Πιστεύω πολύ στο Θεό. Πολλά στη ζωή μου τα βιώνω σαν ένα συνεχές θαύμα και νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα μου δίδονται καθημερινά. Αισιόδοξη δεν ξέρω, αν είμαι αλλά η χαρά στη ζωή μου είναι σίγουρα η μεγαλύτερη μου κατάκτηση. Χωρίς τη χαρά δεν μπορώ, να υπάρξω. Δεν έχω κάνει ποτέ ψυχανάλυση. Έχω όμως έναν υπέροχο πνευματικό , που είναι πάντα δίπλα μου. Επίσης μετέχω, όσο μπορώ, στα μυστήρια της εκκλησίας.

 

Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας στη «Μουρμούρα»; Σε κουράζει που πλέον έχετε περισσότερα γυρίσματα; Μου είπες μάλιστα πως ίσως σας απολαμβάνουμε 4 φορές την εβδομάδα.

Στη μουρμούρα όσοι άνθρωποι δουλεύουμε μπροστά και πίσω από τις κάμερες έχουμε γίνει μια μεγάλη οικογένεια, που παίρνουμε πολύ σοβαρά τη δουλειά μας. Υπάρχει επαγγελματισμός, υψηλή αισθητική, κέφι, ομαδικό πνεύμα και μια ειλικρινής διάθεση ,να διασκεδάσουμε τον κόσμο, να τον αποφορτίσουμε ψυχικά και να τον βοηθήσουμε, να ξορκίσει την καθημερινότητα του μέσα από το πρίσμα του χιούμορ. Δεν με κουράζει ποτέ η δουλειά μου, όταν γίνεται σε σωστές συνθήκες.

Τι κοινό έχεις με την Ξένια και σύζυγο του Μπάμπη στην καθημερινότητά σου;

Δεν έχω πολλά κοινά σημεία με την Ξένια. Σε αντίθεση με το ρόλο, δεν είμαι οργανωτική, δεν είμαι πολύ καλή στη διαχείριση πρακτικών θεμάτων, δεν είμαι τόσο ισχυρογνώμων και τόσο Φράου (όπως την αποκαλεί ο Μπάμπης). Είμαι όμως βαθιά ρομαντική και πιστή στις αρχές μου όπως κι εκείνη.

Άλλαξε η σχέση σου με τους ανθρώπους μετά από την αναγνωρισιμότητα από την Μουρμούρα;

Όχι βέβαια-αυτό δεν το επιτρέπω εγώ για κανέναν λόγο. Τη δουλειά μας πρέπει, να παίρνουμε σοβαρά κι όχι τους εαυτούς μας.

Ο κόσμος θέλει να μάθει πώς γίνονται τα γυρίσματα, πού γίνονται, αν υπάρχουν ευτράπελα και αν εσείς βάζετε και προσωπικό στοιχείο πέρα από το σενάριο, τους διαλόγους και τις σκηνοθετικές οδηγίες.

Τα γυρίσματα γίνονται σε ένα μεγάλο στούντιο, το παλιό στούντιο ΑΤΑ. Και τα 4 σπίτια είναι εκεί. Οι στιγμές, που μας πιάνει νευρικό γέλιο με το Σπύρο είναι πολλές. Το μεγάλο πρόβλημα το έχω εγώ-είμαι μεγάλος χάχας. Με το Σπύρο αυτοσχεδιάζουμε συχνά αλλά πάντα υπό την επίβλεψη του σκηνοθέτη και πάντα σεβόμενοι το σενάριο.

Σε πικραίνει το γεγονός πως τόσο εσύ όσο και ο Σπύρος Τσεκούρας έχετε μια αξιόλογη θεατρική πορεία και ξαφνικά οι μετοχές σας εκτοξεύτηκαν από ένα σήριαλ;

Σε καμία περίπτωση. Όλα πρέπει να γίνονται στο χρόνο τους και με το σωστό τρόπο. Ο θεμέλιος λίθος για έναν ηθοποιό είναι το θέατρο. Εκεί εκπαιδεύεται και ωριμάζει καλλιτεχνικά. Εκεί αποκτά την καλλιτεχνική του ταυτότητα. Το θέατρο είναι το σπίτι μου. Το υπηρετώ από τα 19 μου χρόνια- από το δεύτερο έτος της σχολής- .Κάποια στιγμή ένιωσα, οτι ήρθε ο καιρός, να στραφώ και στην τηλεόραση. Μου συνέβη και χαίρομαι πολύ γι’αυτό.

Έβγαλες χρήματα από τη δουλειά σου; Θεωρείς τον εαυτό σου καλοπληρωμένο;

Ηθοποιός στο θέατρο έχω υπάρξει, από πού να τα βγάλω τα χρήματα; Πληρωνόμουν φυσικά στο θέατρο αλλά με τους μισθούς του θεάτρου απλώς επιβιώνεις τις περισσότερες φορές. Στην τηλεόραση ναι, μπορεί, να σου δοθεί η δυνατότητα, να βγάλεις περισσότερα χρήματα.

Θα κάνεις κάτι θεατρικά;

Έκανα μια απόπειρα φέτος να συμμετάσχω σε μια δουλειά θεατρική αλλά λόγω των πολύ δυσκολιών συνθηκών δεν συνεχίστηκε η συνεργασία. Δεν ξέρω, αν θα το ξανατολμήσω για φέτος. Είμαι πολύ επιφυλακτική.

Έχεις εξαιρετική φωνή, σκέφτηκες ποτέ να συμμετάσχεις σε ένα μιούζικαλ ή να κάνεις ένα δίσκο;

Το τραγούδι είναι η δεύτερη μεγάλη μου αγάπη μετά το θέατρο. Ίσως και να το αγαπώ εξίσου. Έχω σπουδάσει τραγούδι και κάποια εποχή ο δάσκαλος μου με προετοίμαζε, να φύγω στο Λονδίνο, να ασχοληθώ με το μιούζικαλ εκεί. Προτίμησα τον τόπο μου. Έχω κάνει αρκετά μιούζικαλ εδώ, έχω παίξει και σε λυρικές παραστάσεις και θα ήθελα παρά πολύ να κάνω ένα δίσκο.

Έχεις απωθημένα ως γυναίκα αλλά και ως επαγγελματίας;

Δεν έχω απωθημένα…μόνο όνειρα. Τα απωθημένα φέρνουν δυστυχία. Τα όνειρα φέρνουν ελπίδα.

Θα ήθελες να δώσεις μια ευχή για το 2021;

Η αγάπη πάντα στέγει, πιστεύει, ελπίζει, υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει… Αυτό εύχομαι να κουβαλάμε στο μυαλό και στην καρδιά μας για το νέο έτος.

Tags:

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ads

You May Also Like

Μια νέα ταινία για τον κορωνοϊό

Μια νέα ταινία βγαίνει στην πλατφόρμα HBO Max που διακωμωδεί την πανδημία του κορωνοϊού. ...

«Φεγγάρι από χαρτί», των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Ρεξ

Η ατμόσφαιρα μιας πρωτεύουσας εφηβικής, όπου όλα μοιάζουν μαγικά και εφικτά, ζωντανεύει στην Σκηνή ...

Οι Queen θα εμφανιστούν ζωντανά στα Βραβεία Όσκαρ 2019

Την εμφάνιση των Queen ανακοίνωσαν οι διοργανωτές των φετινών βραβείων Όσκαρ, ενώ η ταινία ...

Οι Γιατροί του Κόσμου θα στήσουν δέντρο από γάλα στα Προπύλαια

Η ολοήμερη γιορτή έχει ως στόχο τη συλλογή γάλακτος για τα παιδιά που το ...

ΗΠΑ: Ο Φιλ Σπέκτορ »έφυγε από τη ζωή»

Ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς παραγωγούς πέθανε σε ηλικία 81 ετών. Ο Φιλ ...